<

Problem kockanja: 100 porodica u Mostaru dužno 10 miliona KM

Ne postoji službeni registar, ali se pretpostavlja da je najmanje 50.000 ljudi u našoj zemlji ovisno o kockanju, što je više nego zabrinjavajuća brojka koja vlastodršce i ne zabrinjava puno, jer kladionice i kasina u većini gradova imaju veći profit od budžeta grada.

”Mnogi ne shvaćaju da je problem kockanja takav da onaj novac koji se potroši i šteta koja se napravi, a koja se često ne može mjeriti novcem, a ogleda se u raspadu porodica, u uništenju pojedinca i društva u cjelini”, rekao je to za N1 Marko Romić, psihoaterapeut iz Mostara i voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki KLOK, koji svakodnevno svjedoči pričama poput Marijine koja je zbog kocke izgubila i brak sa ovisnikom.

U početku sve izgleda bezazleno, kao zabava, kao nešto što se može kontrolirati, no kako ističe Romić, jedan broj lakovjernih sklizne u problematično i patološko kockanje.

”Taj trenutak nije uvijek lako prepoznati, Onaj koji kocka on to krije. Dječaci kriju od svojih roditelja da to rade, kako odrastaju, problem postaje veći, no oni to i dalje kriju. Žalosno je da kad neko u obitelji to sazna, kriju od ostalih članova porodice i to je posebno žalosno i tu se izgubi dosta godine”, rekao je Romić. Istaknuo je kako svaki stoti kockar dolazi, tj. odlučuje da će se liječiti. ‘

‘To nije njegova samovoljna odluka, nego odluka pod pritiskom razvoda, dugova, izbacivanja iz obitelji i slično”, rekao je i istaknuo kako danas oko 100 porodica u Mostaru duguje deset miliona KM.

Saff.ba

<