<

Vučić otvoreno prijeti: Svaka akcija protiv Dodika i službenika RS-a bi bila katastrofalna za stabilnost u regiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će, uz puno razumijevanje pozicije Republike srpske, razgovarati sa novim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, ali da će mu otvoreno reći svoj stav – da Srbija nije sretna zbog načina na koji je postavljen, da je protiv primjene bonskih ovlaštenja i da bi svaka akcija protiv zvaničnika RS-a bila katastrofalna po sigurnost regiona.

Na pitanje da li neko na njega vrši pritisak da razgovara sa Šmitom, sa kojim predstavnici RS ne žele da razgovaraju, Vučić je rekao da ga niko ne pritiska, te da je već razgovarao sa Šmitom.

– Razgovarao sam sa njim, i nisam krio. Moj posao je da ne ugrozim poziciju Srbije. Šmita poznajem, on je pomagao i kada su izolovali Dodika. Tada sam ga ja molio da dođe i razgovara sa Dodikom i razgovarao je sa njim u Istočnom Sarajevu – rekao je Vučić za Happy TV, prenosi RTS.

Kako kaže, razumije Dodika i RS, ali i Šmita, njihove pozicije.

– Nismo sretni, oktroisan je izbor, ali objektivne su okolnosti. Kada budem smatrao za shodno, sa Šmitom ću da razgovaram, ali ću mu reći otvoreno da sam potpuno protiv primjene bonskih ovlaštenja, da je za nas loša Inckova odluka i da bi svaka vrsta akcije protiv Dodika i zvaničnika RS bila katastrofalna po stanje stabilnosti u regionu – rekao je Vučić.

Dodao je da Šmit izuzetno inteligentan čovjek, za kojeg se, kaže, nada da će imati više takta i željeti da čuje srpsku stranu, posebno RS.

Dodao je da su odnosi Srbije i RS najbolji u historiji, da on i Dodik nikada neće reći ružne riječi jedan o drugom, ali da to ne znači da moraju u svakom pitanju da se saglase.

– Razumijem poziciju RS, sasvim je moguće da bih se ponašao isto, ali i oni moraju da razumiju da Srbija ima 61 posto investicija na zapadnom Balkanu, a svi ostali 39 posto. Da li mislite da smijem da ugrozim poziciju Srbije ili RS – rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija poštuje BiH, ali da nikada ne može da se saglasi sa progonom Dodika.

Saff

<