<

Turski vojni konvoj ušao u Siriju

Hatay

Turski vojni konvoj prešao je granicu sa Sirijom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Turske oružane snage (TSK) od jutarnih sati transportuju desetine tenkova, teškog naoružanja, oklopnih vozila i naoružanja za područje deeskalacijske zone Idlib. Sve je to zabilježio kamerman AA.

U subotu uveče je konvoj stigao do Reyhanlija u Turskoj. Bio je pod sigurnosnim mjerama. Veliki broj vojnih vozila poslan je na granicu radi pojačanja.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra.

Međutim, Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade.

Izvor: AA

<