<

Trump se obratio naciji i zaprijetio: Šaljem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da će, ukoliko guverneri i čelnici gradova ne povrate kontrolu, iskoristiti sve svoje predsjedničke prerogative “da brzo riješi problem”, uključujući i to da će pokrenuti rijetko stavljan na snagu akt 1807 koji mu omogućava da angažuje vojsku u državama gdje čak i guverneri to ne žele da urade.
On je naveo da će rasporediti hiljade i hiljade naoružanih vojnika i policajaca, da zavedu red.

– Ako grad ili država odbijaju da preduzmu akciju koja je potrebna da se odbrane životi i imovina njihovih građana, onda ću ja da rasporedim vojsku SAD-a i brzo da riješim problem – rekao je Tramp tokom obraćanja iz Bijele kuće. Pojedini guverneri na ove prijetnje reaguju sa “hvala, ali ne hvala”.

Sebe je, obraćajući se naciji, nazvao predsjednikom “reda i zakona”, navodeći da će mobilisati sve federalne snage i ističući da je njegova najveća dužnost da brani zemlju i američki narod.

– Zakleo sam se da ću poštovati zakone naše zemlje, i upravo ću to i učiniti.

Ocijenio je da nemirima upravljaju “profesionalni anarhisti”.

Oni koji ugrožavaju nevine živote i imovinu bit će uhapšeni, pritvoreni i procesuirani po zakonu, naveo je.

– Želim da organizatori ovog terora budu obaviješteni da će se suočiti sa najstrožim sankcijama i dugim zatvorskim kaznama – dodao je Tramp.

Mirni demonstranti koji su se nalazili u blizini prethodno su rastjerani suzavcem i gumenim mecima, javlja CNN.

Nakon toga, Trump je prošetao do lokalne crkve Sv. Jovana, gdje više od jednog vijeka predsjednici SAD-a dolaze na bogosluženje, a koja je djelimično izgorjela tokom protesta u nedjelju uvečer. Podigao je Bibliju i pokazao je novinarima, poručujući:

– Imamo najsjajniju zemlju na svijetu.

Policijski sat je uveden u mnogim američkim gradovima kako bi se spriječile pljačke. Uprkos tome, demonstranti su i u ponedjeljak uvečer bili na ulicama.

Smrt Afroamerikanca Georgea Floyda, ugušenog prilikom hapšenja zbog sumnje da je plaćao falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, izazvala je erupciju protesta, ali i nasilja već sedam dana.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država poručio je ranije u ponedjeljak guvernerima saveznih država da su isuviše slabi i pozvao ih da mnogo čvršće reaguju na nerede koji postaju sve masovniji i ekstremniji.

saff.ba

<