<

Takav je bio naš Poslanik, a.s.

Naš voljeni Poslanik porodicu je gledao kao na temelj života koji odgovara Allahovom zadovoljstvu, kao na temelj osnivanja jednog sretnog društva i odgoja jedne zdrave generacije. Podstičući na brak, on je u isto vrijeme olakšao i donio određene principe kako supružnici ne bi bili izloženi obostranoj nepravdi. Lično se kao muž veoma dobro ponašao prema svojim ženama, vodio je računa o njihovim pravima, nikada se prema njima nije ophodio grubo i uvredljivo.
Allahov Poslanik sa hazreti Hatidžom imao je dva sina i četiri kćerke. Prvo dijete zvalo mu se Kasim, a osim njega, imao je još sina po imenu Abdullah. Kćerke su mu se zvale Zeynep, Rukyie, Ummu Gulsum i Fatima. Osim hazreti Fatime, sva djeca umrla su prije Allahovog Poslanika, neka još kao djeca, neka vrlo mlada.

Sa Marijom, koju je oženio u medinskom periodu, imao je sina Ibrahima. On mu je preselio prije nego je napunio dvije godine.

Bez sumnje, Allahov Poslanik mnogo je volio svoju djecu, pridavao im je veliki značaj. Kada bi mu došla kćerka Fatima, on bi ustao, poljubio je u obraze i posjeo bi je na svoje mjesto. Međutim, ova njegova ljubav nikada nije učinila da ih on odvoji od drugih i da ih postavi na mjesto drugačije od mjesta ummeta za koji je bio odgovoran.

Allahov Poslanik, kojem su neka od djece umrla veoma rano, svoju ljubav prema djeci kasnije je ispoljavao prema unučadima Umami, Hasanu i Huseinu. Prema svoj djeci gajio je duboku ljubav i milosrđe, nikada se nije ustezao da ih poljubi i pomiluje i bio je uzor po ovom pitanju. U svojstvu komšije Allahov, nesumljivo, lično je pokazao kakva trebaju biti pravila učtivosti i lijepog ponašanja. Savjetovao je da se u međukomšijskim odnosima obostrano vodi računa o pravilima, da se međusobno pomažu i da jedni drugima olakšavaju.

Naš Poslanik pridavao je mnogo značaja i rodbinskim vezama. Kao što je poznato, on sam veoma rano je ostao siroče, međutim, njegova bliska rodbina – djed i amidže – nije ga odvajala od svoje djece. On je bio svjestan toga i cjelog je života bio zahvalan na tome. Prema njima je uvijek bio pun ljubavi i nije im uskraćivao poštovanje.

Allahov Poslanik trudio se da sazna i otkloni potrebe svojih prijatelja. Naš Poslanik koji je prema svojim prijateljima bio ispunjen velikom ljubavlju, prikazao je primjer savršenog prijatelja i zbog toga su njegovi prijatelji bili uz njega u svakoj prilici.

Izvor: ”Moj Poslanik”
Autor: Remziye Yilmaz

<