<

Šta Netanyahu želi od Gaze?

Piše: Mohammad Mohsen Watad – okupirani Jerusalem

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odabrao je put eskalacije protiv Palestinaca u Jerusalemu i Al-Aksi te rat u Pojasu Gaze kako bi izvezao unutrašnje krize koje se mogu sažeti u sljedeće: suđenje koje ga čeka zbog optužbi za korupciju i njegov neuspjeh da formira vladu. Također, Netanyahu nastoji osujetiti pokušaje “Bloka promjene”, na čijem je čelu Yair Lapid, da formira vladu i da ga smijeni s pozicije.

Usred komplikacija u pregovorima o provjeravanju zadatka Netanyahuu da formira vladu i složenosti dogovora koji su zapeli u ćorsokak, zbog nepopustljivosti koalicije “Religijski cionizam” koja odbija formirati bilo kakvu izraelsku cionističku vladu uz arapsku podršku, pa čak i iz inostranstva, Netanyahu je izmislio krizu na Vratima Damaska u jerusalemskom Starom gradu, u pokušaju da ublaži posljedice krize vlasti na svoju političku budućnosti.

Analitičari i političari dovode u vezu Netanyahuov neuspjeh da formira vladu s eskalacijom u Jerusalemu, Al-Aksi i naselju Sheikh Jarrah, te njegov pokušaj da inicira vanredno stanje koje bi mu omogućilo da duže ostane u premijerskoj fotelji. Također, smatraju da time želi osujetiti pokušaje protivničkog tabora da formira bilo kakvu alternativnu vladu, nastojeći iskoristi vrijeme kako bi se izašlo na pete izbore.

S nastavkom političkog ćorsokaka, ponovnim saslušanjima iskaza svjedoka u slučaju optužbi za korupciju i isteka datog roka u kojem Netanyahu nije uspio formirati vladu, premijer privremene vlade je zaoštrio bitku u Jerusalemu, nakon što se okupaciona policija povukla i učinila ustupke na Vratima Damaska te uklonila željezne barijere nakon 12 dana sukoba.

U pokušaju da pridobije ekstremnu desnicu na svoju stranu i oduzme legitimitet bilo kojoj alternativnoj vladi koja se oslanja na podršku arapskih lista, Netanyahu je pokrenuo pitanje deložacije osam porodica iz Sheikh Jarraha radi uspostavljanja doseljeničkog naselja na tom mjestu. Potakao je nezapamćene upade okupacijskih snaga u dvorište džamije Al-Aksa, što je bila priprema za masovne upade doseljenika u džamiju i povorku ”Plesa zastava” povodom Dana Jerusalema.

S napretkom pregovora “Bloka promjene” i naznaka o formiranju alternativne vlade zasnovane na partnerstvu stranaka desnice, centra i lijevičara cionista, analitičari se slažu da se Netanyahu našao u pravom ćorsokaku, što bi ga moglo koštalo njegove budućnosti, a političku karijeru okončati na optuženičkoj klupi.

U kontekstu zastoja, ustupaka na Vratima Damaska i privremenog zaustavljanja deložacije palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah, prema odluci državnog odvjetnika Avichaija Mandelblita, Netanyahu je počeo udarati u bubnjeve rata protiv Gaze, čime bi osigurao zbijanje redova oko svoje prijelazne vlade i spriječio formiranje alternativne vlade uz podršku arapskih stranaka.

Eskalacija i ustupci

Adam Keller, glasnogovornik bloka ”Mir sada”, vjeruje da “postoji neka veza između Netanyahuove krize na sudovima, formiranja vlade i eskalacije s Palestincima”. Kada god se pogoršaju okolnosti za Netanyahua i kada se smanje šanse za njegov ostanak na poziciji premijera, on odlučuje pretočiti ove izazove u krizu s Palestincima u Jerusalemu, Al-Aksi i Sheikh Jarrahu, istakao je. Smatra da je Netanyahu spreman započeti i rat samo da ne dođe do formiranja alternativne vlade i njegove smjene s vlasti.

U svom razgovoru za Al Jazeeru, Keller je naglasio da Netanyahu izaziva incidente i eskalaciju u Jerusalemu i na Zapadnoj obali, pa čak bi pokrenuo i rat protiv Gaze i napade na (palestinske) arapske građane koji žive na izraelskim teritorijama radi ostvarivanja vlastitog interesa, nakon što je izgubio šansu da formira vladu. S druge strane, stranke “Bloka promjene” iz različitih političkih opcija i struja ušle su u ozbiljne pregovore s ciljem formiranja vlade u kojoj bi se smjenjivali Yair Lapid i Naftali Bennett.

Glasnogovornik bloka ”Mir sada” objasnio je da je Netanyahu u posljednje dvije godine slijedio politiku spaljene zemlje na političkoj sceni, jer je ”namjerno produbio razdor između Arapa i Jevreja, te nastavio s huškanjima protiv Arapa kako bi osigurao svoj ostanak na čelu stranke Likud i poziciji premijera”. Prema njegovim riječima, satanizirao je i huškao protiv svakoga ko ga je kritizirao ili mu predstavljao bilo kakvu prijetnju, čak i unutar desničarskog tabora.

Dodaje da Netanyahu uvijek “pokreće ratove ili vojne kampanje koje duboko zadiru u nacionalnu sigurnost kako bi stvorio stanje straha i panike među Izraelcima. U ovoj fazi i zbog neuspjeha u formiranju vlade, te mogućnosti da protivnički tabor uspije u tome da ga smijeni i formira alternativnu vladu, usmjerio se na rat protiv Gaze, nakon što nije uspio izazvati eskalaciju u Jerusalemu i Al-Aksi. Ne treba odbaciti mogućnost da će, ako ne uspije u Gazi, ponovno početi ukazivati na iransku nuklearnu prijetnju.”

Krize i komplikacije

Sa svoje strane, politički analitičar Akiva Eldar kaže: “Sasvim je jasno da bi se događaji koje je Netanyahu inicirao u Jerusalemu i do kojih je došlo u jeku složenosti na izbornoj sceni i pregovora o formiranju vlade između jevrejskih stranaka i političkih blokova, mogli odraziti na politički ćorsokak i krizu formiranja vlade, i to nakon neuspjeha Netanyahua da iskoristi dešavanja u Jerusalemu i Al-Aksi u svoju ličnu korist.”

Objasnio je za Al Jazeeru da će prizori policijskog upada u dvorište džamije, gaženja nogama po prostirkama za obavljanje molitve i bacanja šok bombi, imati veoma negativan utjecaj na percepciju situacije i ugled Izraela na globalnom planu. Imajući u vidu da Netanyahu time nije ostvario svoje ciljeve, iskoristio je eskalaciju, ponovljene prizore upada u Al-Aksu i napade na vjernike na neviđen način u pokušaju da promiješa karte i spriječi napredak pregovora u formiranju alternativne vlade, što bi Izrael odvelo u pravcu održavanja petih po redu izbora.

Ovaj politički analitičar smatra da Netanyahu, koji se suočava s izazovima i živi u stanju političke zbrke, nije oklijevao izazvati vanredno stanje i poigravati se s pitanjem nacionalne sigurnosti kako bi osigurao svoj ostanak na funkciji, te okupio stranke i javno mnijenje oko sebe pod izgovorom suočavanja sa direktnim sigurnosnim rizicima. Također, njegova namjera je bila udaljiti pitanje pregovora o formiranju vlade i svaki pokušaj uklanjanja s vlasti. Pogotovo što su događaji u Jerusalemu doveli do kontrarezultata kada je vlada učinila ustupke demonstrantima na Bab al-Amoudu i džamiji Al-Aksa, a privremeno je obustavljena i deložacija u Sheikh Jarrahu.

Eldar vjeruje da je Netanyahu, nakon što je pokazao da Izrael nema puni  suverenitet nad Jerusalemom i Al-Aksom, odabrao rat protiv Gaze kako bi postigao neke političke ciljeve, iako privremenog karaktera, od kojih je najvažniji spriječiti Lapida i Bennetta da formiraju alternativnu vladu zasnovanu na Zajedničkoj i Ujedinjenoj listi, te oduzeti legitimitet bilo kojoj vladi poput ove.

IZVOR: AL JAZEERA
<