<

Sjever Iraka: Pogledajte akciju turskih komandosa– Predaja terorista PKK iz pećine /VIDEO/

Pripadnici Oružanih snaga Turske na brdu na nadmorskoj visini 1.917 metara na sjeveru Iraka otkrili su pećinu koju su teroristi PKK-a koristili za skladištenje oružja. Zabilježeni su i snimci akcije na kojima se vidi kako su četvero terorista, koji su se skrivali u pećini, odložili oružje i predali se.

Novinar AA od izvora pri Ministarstvu odbrane Republike Turske doznaje kako se operacija ”Kandža-Grom”, dio šire operacije ”Kandža” usmjerene protiv terorističkih struktura na sjeveru Iraka, odvija planiranim tokom.

Pripadnici turskih snaga sigurnosti detaljno pretražuju pećine u Avasinu, u kojima su se skrivali teroristi, a nastavljene su i aktivnosti obavještajne službe te analize terena bespilotnim letjelicama.

U tim okvirima, organizirana je i operacija turskih snaga nakon što je otkriveno da teroristi pećinu u Avasinu, smještenu na uzvišenju od 1.917 metara, koriste za skladištenje oružja.

Komandosi su se zbog iznimno nepristupačnog terena na to područje spustili iz helikoptera i za vrlo kratko vrijeme ga osigurali.

Pripadnici turskih snaga sigurnosti poduzeli su i korake kako bi obezbijedili vlastitu sigurnost, a teroriste u pećini pozvali na predaju. Teroristi, koji su shvatili da nemaju kuda pobjeći, odložili su oružje i predali se.

Iz pećine je izašlo četvero terorista koji su se predali komandosima.

Pripadnici snaga sigurnostima teroristima su ponudili vodu, a tokom pretresa pećine zaplijenili oružje i municiju.

Pećina se sastojala od nekoliko dijelova u kojima su pronađene različite vrste oružja, među njima kalašnjikov, M-16, snajperske i automatske puške, haubice, odgovarajuća municija i druga oprema.

 

Saff.ba

<