<

Predsjednik udruge za pomoć prisvojio 2.000 KM namijenjenih djetetu s leukemijom

Iako je bio obavezan predati ga osobi koja mu je povjerila prikupljanje humanitarne pomoći, Nenad N. je novac zadržao za sebe

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv državljana Srbije Nenada N. iz Lazarevca da je sredinom prošle godine protupravno prisvojio novac prikupljen humanitarnom akcijom za liječenje maloljetne osobe iz Broda.

On je optužen da je kao predsjednik udruge za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama iz Gradiške, prisvojio blizu dvije hiljade maraka, koje su za oboljelu Ž. R. prikupljene putem humanitarnog telefona.

Tužiteljstvo Distrikta stavilo je na teret optuženom da je u maju prošle godine u Brčkom, postupajući u svojstvu predsjednika udruge „Moj život je u vašim rukama“, u više navrata s bankovnog računa udruge podigao novac, kojeg je putem humanitarnog broja 17005 za potrebe pomoći u liječenju Ž. R. prikupio M:Tel a.d. Banja Luka.

Iako je bio obavezan predati ga osobi koja mu je povjerila prikupljanje humanitarne pomoći, Nenad N. je novac zadržao za sebe, čime je protupravno pribavio iznos od 1.778,67 maraka za koji je oštetio Ž. R., navodi se u optužnici, prenosi Fokus.

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, koji je potvrdio optužnicu, utvrđena je osnovana sumnja da je Nenad N. počinio pronevjeru za koju je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, priopćeno je iz Tužiteljstva distrikta.

<