<

Paklen dan je pred nama, meteorolozi objavili ozbiljno upozorenje!

Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere.”

Navodi se ovo danas u CRVENOM meteororološkom upozorenju, koje je, zbog očekivanih vrelina, upaljeno za područja Mostara, Trebinja, Foče i Višegrada.

Za ostatak države, na snazi je narandžasti upozorenje.

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 16; Grude, Ivan-sedlo i Sokolac 17; Bugojno 19; Bihać i Sarajevo 20; Prijedor i Sanski Most 21; Banja Luka, Tuzla i Zenica 22; Bijeljina, Doboj i Gradačac 23; Mostar i Trebinje 25°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942Pa, za 1hPa je manji od normalnog i ne mijenja se.

Bioprognoza: Nastavlja se period visokih temperatura zraka i nepovoljnih biometeoroloških prilika. Većina populacije bi trebala biti opreznija i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Jutarnji sati biće ugodniji od drugog dijela dana. Neophodno je laganije se odjenuti, reducirati izlaganje suncu, planirane aktivnosti provoditi prije podne. Uz visoke temperature, problem će predstavljati i nedostatak svježine u noći. Poželjno je pratiti izvještaje i preporuke savjetodavnih službi.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C, na jugu do 41°C. U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C, na jugu zemlje do 41°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C.

U ponedjeljak u Bosni umjerena naoblaka, a u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 37°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radio Sarajevo

<