<

MINISTAR DŽINDIĆ O POSKUPLJENJU STRUJE: “Postoje četiri parametra koji su napravili poremećaj na svjetskom tržištu što se ‘prelilo’…”

Nermin Džindić je kazao kako je zaključeno da se organizuje tematska sjednica Vlade FBiH na kojoj bi predstavnici obje elektroprivrede predstavili

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je danas u Sarajevu da, iako su to javnost i prevrednici očekivali, nije se došlo do finalnog rješenje u vezi sa poskupljenjem struje. Kako je istakao, radi se o kompleksnom pitanju tako da se ne smije žuriti sa rješenjima.

Džindić je naveo kako je potrebno uraditi detaljnu analizu, dodajući da je Bosna i Hercegovina žrtva svjetskog poremećaja u vezi sa snabdijevanjem električne energije.

“Danas smo razgovarali i o problemima koji prate i uticali su na povećanje cijena struje u Evropi. Postoje četiri parametra koji su napravili poremećaj na svjetskom tržištu što se ‘prelilo’ i na nas”, zaključio je ministar.

Nermin Džindić je kazao kako je zaključeno da se organizuje tematska sjednica Vlade FBiH na kojoj bi predstavnici obje elektroprivrede predstavili kompletnu analizu. Na toj tematskoj sjednici bit će i Udruženje poslodavaca. “Razmotrit ćemo nekoliko stvari koje su bitne za utvrđivanje buduće cijene. Razmotrit ćemo cijene, tržišno snabdijevanje, zakone i predložiti mjere”, istako je federalni ministar.

Također, dodao je Džindić, tada bi se trebale razmotriti i cijene za javno snabdijevanje, navodi N1.

kompletnu analizu.

 

<