Kandić: U Srbiji ratni zločinci postaju eksperti, Đukić koji je osuđen za masakr u Tuzli slobodno šeta Beogradom

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, sumnja da će uskoro pravda biti zadovoljena kada je u pitanju ratni zločinac general Vojske RS-a i bjegunac od pravde Novak Đukić jer vlast u Srbiji posljednjih godina svjesno ne ispunjava svoje obaveze.

– Đukić slobodno i sigurno živi u Beogradu i to je najdrastičniji primjer da Srbija ne poštuje preuzete obaveze. On je osuđeni ratni zločinac u bijegu koji se ne skriva, što je žalosno. I u Srbiji smo se sjetili nedužnih žrtava masakra u Tuzli, ali je bilo i onih Đukićevih branilaca koji su ponavljali da granata nije ispaljena s položaja VRS-a. Oni su u međuvremenu radili nekakve rekonstrukcije događaja I tvrde da je Đukić nevin. Zaboravljaju da su u stvaranju “nekih novih istina”, u toj propagandi, preskočili da se o svakoj novoj činjenici, ako postoji, može odrediti samo sud – kaže Kandić za Faktor.
Prema njenim riječima, Đukićevo izmicanje pravdi je posljedica ukupnog političkog ambijenta u Srbiji.

– Srbija šuti, ne prihvata odgovornost. Štaviše, na javnoj sceni imamo mnogo osuđenih za ratne zločine, čak i na pozicijama eksperata. Nijedan osuđeni ratni zločinac nije se promijenio, niko se od njih nije pokajao. Oni su, kako to naglašavaju, glas naroda. Sve se to dešava uz blagonaklonost vladajuće politike u Beogradu. Zato, s velikom zabrinutošću, ističem da je u Srbiji na sceni jačanje nacionalizma, govora mržnje, što ima snažniju dimenziju nego devedesetih godina. Ovdje je trend nekih novih istina, revizionizam je proces koji traje već godinama, dovoljno se sjetiti rehabilitacije četničkog komandanta Draže Mihailovića, i to je uznemirujuće. Ipak, postoji izlaz. Vjerujem da će se za neko vrijeme, recimo za deset godina, pamtiti samo sudske presude – istaknula je Kandić.

(Faktor)