I ovaj cirkus je moguć samo u BiH: Ruski vojnici, na poziv Dragana Čovića, “dezinfikuju” SKB Mostar

Pripadnici vojske Ruske Federacije sutra bi trebali doći u Mostar kako bi, na molbu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, izvršili “dezinfekciju” Univerzitetsko kliničke bolnice Mostar, saznaje Oslobođenje.

– U skladu sa zahtjevom NJ.E. dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, za pružanje medicinske pomoći Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar od strane Ruske Federacije 1. maja ove godine bit će upućena u Mostar ruska medicinska ekipa koja se sastoji od 24 medicinska radnika i 5 jedinica posebne tehnike za dezinfekciju. Ruska medicinska ekipa će ući na teritoriju BiH s teritorije Srbije – navedeno je u dopisu Ambasade Ruske Federacije koji je danas dostavljen bh. vlastima.

Koliko će se ova grupa ruskih vojnika zadržati u Mostaru nije precizirano. Prema inforamacijama Oslobođenja, u pitanju je isti “medicinski tim” koje je nedavno boravio u Banja Luci, a čija se pomoć, formalno, ogledala u dezinfekciji ulica na području Republike Srpske. Oni su tada, prilikom ulaska u BiH preko Aerodroma Mahovljani koristili službene pasoše, a interesantno je da su službenici Granične policije BiH kojom rukovodi kadar HDZ-a Zoran Galić, skenirali pasoše samo dvije osobe, dok se fotografije preostala 22 člana ovog tima ne nalaze u sistemu GP BiH.

Ovom jedinicom, inače, komanduje general-major Mihail Černišov, načelnik hemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga čije je sjedište u Sankt Petersburgu. General Černišov je tokom aprila boravio u Beogradu gdje se prošle sedmice susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a sastanku je prisustvovao i bivši ruski ambasador u BiH, a sada ambasador te države u Srbiji – Aleksandar Boca Harčenko.

– General Černišov je ubica koronavirusa – izjavio je početkom aprila Informeru srbijanski ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski.

Izjavu Lazanskog prenijeli su i ruski mediji, među kojima i Ruska Gazeta koja je pisala da su ljudi u Srbiji “s oduševljenjem dočekali ruske vojnike koji su dezinfikovali ulice”.

Jačanje ruskog uticaja u BiH

– Rusija je poslala ono najdragocjenije kako bi pomogla Srbiji – izjavio je Černišov nakon proglašenja pandemije koronavirusa i slanja pomoći u Beograd.

Do 2011. godine, gubernator Okruga Sankt Petersburg bila je Valentina Matvijenko, jedna od najbližih saradnica Vladimira Putina koja trenutno obavlja funkciju predsjednice Savjeta Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine. Upravo je na njen poziv sredinom februara ove godine Dragan Čović boravio u Moskvi, gdje je u intervjuu tamošnjim medijima kazao da treba pojačati “ruski uticaj u BiH”.

(Oslobođenje)