<

ERDOGAN: BIDEN IMA KRVAVE RUKE, PRODAJE ORUŽJE IZRAELU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da američki predsjednik Joe Biden ima krvave ruke zbog potpore Izraelu, nakon što je objavljeno da je Washington odobrio novu prodaju oružja toj zemlji.

Erdogan je nakon sastanka vlade kritizirao Bidena jer je odobrio prodaju oružja Izraelu u vrijednosti 735 miliona dolara, a izvori u Kongresu kazali su da ne očekuju protivljenje tom ugovoru usprkos sukobu između Izraela i palestinskih ekstremista.

Pišete povijest krvavim rukama”, poručio je Erdogan Bidenu, zamjerajući njegovoj administraciji usvajanje nove odluke o prodaji oružja Izraelu koji vodi nesrazmjerne napade na Gazu, što uzrokuje mučeništvo stotina hiljada ljudi.
Turski je predsjednik kritizirao zapadne sile zbog slabog odgovora na izraelsko-palestinske sukobe. Erdogan, glasni branitelj Palestinaca, kontaktirao je sa svjetskim vođama prošle sedmice, pozvavši ih na čvrsto djelovanje protiv Izraela.

Erdogan napao i Europljane

Osim na SAD, okomio se i na Europu, pri čemu je osudio Austriju jer je u petak izraelska zavjesa bila izvješena na zgradi vlade u Beču.

Austrija želi da muslimani plate cijenu za Židove nad kojima je provela genocid – poručio je Erdogan.
Austrijski snažno proizraelski kancelar Sebastian Kurz nazvao je potez znakom solidarnosti.

Erdogan je uputio snažnu poruku i Izraelu: “To su ubojice, do te mjere da ubijaju djecu od pet ili šest godina.”

<