<

Dodik: Bošnjaci muslimani su htjeli na jedan arogantan način da zarobe RS, morat će da plate cijenu toga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u intervjuu velikosrpskoj agenciji Srni da su sve alternative, osim rata, za BiH ravnopravne i realne, te da se trebaju ravnopravno i tretirati u razgovorima o budućnosti BiH sa predstavnicima Federacije BiH (FBiH).

– Republika Srpska i Federacija imaju svoju granicu. Mi ne preduzimamo nijedan korak koji se odnosi na secesiju, niti korak koji bi išao ka tome da se ugrozi teritorijalni integritet BiH. Mi želimo da razgovaramo, ali kao zdravoumni ljudi smatramo da ukoliko ti razgovori ne uspiju kao što nisu uspijevali svih ovih 25 godina, onda je sasvim logično da se razgovara o tome šta i kako dalje. U tom slučaju časnije, moralnije i u svakom smislu civilizovano je da se mirno raziđemo, jer je i to bolja varijanta nego stajati u mjestu godinama kao do sada, svađati se ili, još gore, da vodimo bilo kakav sukob i rat, istakao je Dodik.

On je pojasnio da je pretpostavka za mirno razdruživanje postavljena i u Dejtonskom sporazumu koji je utvrdio granicu između entiteta i njihove nadležnosti, kao i nadležnosti BiH.

– Visoki predstavnici i Bošnjaci muslimani u proteklom vremenu htjeli su na jedan arogantan i bezobrazan način da zarobe Republiku Srpsku, da je razvlaste i dovedu u poziciju da izgubi svoje nadležnosti, ali nisu računali na njen žestok i institucionalni otpor i s toga će morati da plate cijenu svega toga. Cijena može da bude plaćena i ona je minimalna, a to je da se vratimo na slovo Dejtona i da o tome svemu razgovaramo.

To podrazumijeva da razgovaramo na primjer i o tome da bez obzira što u Ustavu nema vojske održimo taj neki njen kapacitet na nivou BiH, ali sigurno ne u ovom obliku koji sad imamo, koji je skup i izvlači previše para. Skoro pola budžeta BiH isključivo ide na Oružane snage koje nikome ne koriste, osim da gradi neko uvjeravanje da nešto postoji što je kao nečije, a nije ničije, konstatovao je Dodik.

 

saff.ba

<