<

‘PRŽILI ME STRUJOM’: STRAŠNA ISPOVIJEST MIGRANTA KOJI JE POKUŠAO PREĆI U HRVATSKU

K. S. (16), migrant iz Afganistana koji je iz Srbije pokušao da pređe u Hrvatsku, preživio je užasnu torturu od policajaca na hrvatskoj granici, koji osim što su ga tukli i oduzeli mu telefon i novac, mučili su ga elektrošokerima!

Radnici Prihvatnog centra u Krnjači ostali su u šoku kada su kod njih došla trojica tinejdžera, od kojih je jedan jedva hodao, za koje su se brže – bolje pobrinuli. Jedan od njih bio je K. S. koji se svega nekoliko dana poslije svega proživljenog i dalje drži za rebra. Bole ga i dalje, kaže, a i vid mu se muti. Lice i čelo su mu i dalje modri, a na brutalnost koju je preživio podsjeća ga i bolna posjekotina na nosu.

– Krenulo nas je nekoliko u grupi iz Srbije, pokušali smo da pređemo u Hrvatsku. Policajci su nas vidjeli i zaustavili nas u blizini graničnog prelaza. Počeli su da viču na nas, pitali su nas ko treba da nas vozi. Mi smo rekli da smo sami krenuli. Nisu nas slušali, već su nas ubacili u kombi i tu su počeli da nas udaraju i psuju. Govorili su nam kako ne možemo na taj način da pređemo granicu. Onda su mene odveli u zasebnu prostoriju gdje su nastavili da me tuku. Natjerali su me da se skinem, uzeli su mi telefon i sav novac koji sam imao, oko 600 evra – prepričava tinejdžer.

Međutim, ni tu nije bio kraj brutalnostima, kako kaže.

– Uključili neko crijevo i napravili u toj zatvorenoj sobi baru. Bacili su me u nju i puštali struju preko elektrošokera i nekakvih otvorenih žica. Ne znam ni sam koliko je sve trajalo, možda pola sata. U jednom trenutku sam se i onesvijestio – prisjeća se K. S. koga su potom vratili do grupe ostalih migranata, a zatim i sve zajedno na srpsku teritoriju.

I njegov vršnjak svjedoči o torturi koju su svi doživjeli.

– Tu su nas, po treći put, tukli. Kada su nas ostavili, do Beograda smo se vratili vozom. K. S. su namjerno odabrali, bio je najsitniji, ali sve su nas pretresali. Postali su još gori kada smo rekli da dolazimo iz Srbije. Uzimali su novac, ali samo ako nađu više od 100 evra. Sitniji novac, 10 evra, dinari, nisu ih zanimali – kaže on.

Komesarijat za izbjeglice je odmah reagovao na njihovu priču i mladić K. S bio je zbrinut u bolnici. Konstatovano je da ima unutrašnje povrede, prelom rebra, hematome po glavi i tijelu.Mjere u svojoj nadležnosti preduzela je i policija i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u čijoj je nadležnosti maloljetni migranti bez pratnje. K. S. je trenutno po savetu ljekara miruje u prihvatnom centru u Krnjači.

Kako nam je ispričao, njegova porodica ostala je u Afganistanu, a cilj mu je, dodaje, da živi u Francuskoj ili Italiji, ali to je sad ostavio po strani. Oporavak mu je najbitniji. U tome, kako kaže, zajedno sa svojim zemljacima, najveću zahvalnost duguje Komesarijatu i zaposlenima u centru i ministarstvu.

– Prema nama su dobri i humani. Osjećamo se kao da smo u Avganistanu a ne u drugoj državi koliko se brinu i imamo sve što nam je potrebno – dodaju tinejdžeri.

Sve više primjera brutalnosti

Prije samo nekoliko dana Dojče vele objavio je tekst “Hrvatska je u 439 dokazana slučaja protivzakonito i nasilno proterala migrante”, gdje se pozivaju na izvještaj organizacije “Border Violence Monitoring” u prethodna dva mjeseca, kao i na izjave samih migranata.

– Pred granicom sa Slovenijom uhvatila nas je hrvatska policija. Ubace nas u kombi i voze nazad na granicu gdje smo ušli. Tu nam poskidaju obuću, uzmu novac, polupaju telefone i poređaju u vrstu. Ako neko nešto kaže, udaraju ga. Jednom su slomili ruku. Onda nas tako bose pošalju nazad, kroz šumu – ispričao je 18-godišnji Pakistanac.

Ministar Đorđević: Ne prihvatamo nasilje

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posjetio je pretučenog maloljetnika u centru u Krnjači.

– Ono što je za nas alarmantno jeste da su hrvatski policajci bili još brutalniji prema mladićima onog trenutka kad su rekli da dolaze iz Srbije. Mi ne prihvatamo nikakav vid nasilja i apelujemo na hrvatsku vlast da se prema migrantima ophodi ljudski i da poštuje njihovo dostojanstvo i sva njihova prava. Da im za primjer bude Srbija, koja se prema migrantima ophodi na najbolji mogući način, jer ti ljudi najmanje zaslužuju da se prema njima neko ophodi kao u ovom slučaju – rekao je Đorđević za Blic, dodajući da će se postarati da Evropska unija bude obaveštena o ovakvom nehumanom postupanju prema migrantima.

Kada je riječ o K. S., rekao je da će njemu biti pružena maksimalna pomoć.

– On je dobio staratelja, voditelja slučaja i medicinsku pomoć. Želimo da se ovde osjeća kao kod kuće, da pohađa školu, da ima sva prava. Vjerujem da će jednog dana biti uspešan čovjek i da će se Srbije sjećati u najboljem mogućem smislu – kaže ministar.

(Hayat / Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija)

<