Od sutra zabrana pušenja u zatvorenim prostorima

U Crnoj Gori će od sutra biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru, jer tada stupa na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda.

Zakonom se strogo zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijama, osim u kasinima.

Prema ovom zakonu, zabranjena je upotreba duhanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu u kojoj se konzumiraju hrana i piće, prenosi Avaz.ba.

Također, strogo je zabranjeno konzumiranje duhanskih proizvoda u bilo kojem dijelu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju, između ostalog, državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, odgojno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sport i rekreacija, trgovinska djelatnost, proizvodnja, promet ili skladištenje hrane, snimanje i javno emitiranje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

Osim toga, novim zakonom se propisuje i zabrana stavljanja u promet duhanskih proizvoda čije pakovanje ne sadrži zdravstveno upozorenje koje se sastoji od zdravstvenog tekstualnog i slikovnog upozorenja, koje mora pokrivati po 65 posto prednje i zadnje vanjske površine pojedinačnog pakovanja proizvoda.

Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predviđene su novčane kazne do 20.000 eura, prenose crnogorski mediji.