<

ŽELJKO KOMŠIĆ: “Pojedinci iz međunarodne zajednice traže POPUŠTANJE ČOVIĆU na liniji ratnih ciljeva Herceg-Bosne” (VIDEO)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je za magazin “Start’ o izmjenama Izbornog zakona BiH, te pritiscima od strane pojedinaca iz međunarodne zajednice u cilju zanemarivanja presuda Evropskog suda za ljudska prava i popuštanja Draganu Čoviću na liniji ispunjavanja ratnih ciljeva tzv. Herceg Bosne.

Komšić je kaza kako se sav pritisak se sveo na to da se popusti Draganu Čoviću, pa čak i s pitanjima stranaca, šta se može dati Čoviću.

“Moj odgovor na to je; ne može mu se dati ništa jer već ima previše. Ovo što on traži je zapravo realizacija ratnih ciljeva te paratvorevine Herceg Bosne, nekim mirnim putem. Dakle, to ne dolazi u obzir. Da se to moglo desiti, to bi se već desilo. Pošto se nije desilo prije 20, 30 godina, neće se ni sada desiti”, rekao je Komšić.

On je naglasio da pojedinci iz međunarodne zajednice unatoč presudama Evropskog suda za ljudska prava koje su u suprotnosti sa zahtjevima HDZ-a i dalje propituju mogućnost popuštanja Čoviću.

“Ali postoji atmosfera u kojoj učestvuje i dio međunarodne zajednice, koji nas gura u tome pravcu i traži dvije suprotstavljene stvari istovremeno. Kada ih pitate šta je važnije, oni uvijek kažu, naravno, presude Evropskog suda za ljudska prava. Pa dobro, OK, onda radimo to a ne ponašamo se kao kalkulatni koji pitaju šta se to može dati Čoviću. Dakle, te dvije stvari se sudaraju konceptualno i sadržajno”, istako je Komšić.

On je naglasio da je u prvom redu potrebno dekriminalizirati izborni proces, i da bi to bila velika stvar za BiH

“Ja ne vidim mogućnost da se on promijeni ni na način kako to vidi Dragan Čović, niti vidim mogućnost da se on promijeni kako bi mi to voljeli da vidimo. Jedini mogući izlaz, jedina moguća vrsta kompromisa u ovom trenutku jeste da dekriminalizujemo sam izborni proces; od samih biračkih spiskova na kojima se nalaze i živi i mrtvi ljudi, sa kojima se manipuliše, laže i na sam dan izbora petlja, da se kod brojanja izvrši dekriminalizacija a pogotovo kod unošenja podataka, i da cijeli žalbeni proces bude sveden na ono što je zaista red i zakon. Ako to postignemo veliku smo stvar uradili za Bosnu i Hercegovinu”, zaključi je Komšić.

<