<

Zagreb: Tomašević ukida projekte obilježavanja Genocida u Srebrenici

Nakon što je sredinom ove godine preuzeo upravljanje Gradom Zagrebom, Tomislav Tomašević krenuo je u radikalno rezanje troškova. Dakako, u takvoj situaciji obično nastradaju oni najslabiji ili oni koji ne mogu pružiti otpor, a u tu kategoriju pripadaju i nacionalne manjine. Posebno uzevši u obzir da niti jedan pripadnik nacionalne manjine nije izabran u Gradsku skupštinu, odnosno to će se tek promijeniti nakon dopunskih izbora za predstavnika srpske nacionalne manjine.

Kako god bilo, Tomašević za iduću godinu predlaže pet miliona kuna za rad svih nacionalnih manjina. Primjera radi, budžet za nacionalne manjine prethodnih godina kretao se između 11 i 13 miliona kuna, a čak i u vremenima recesije, pa i pandemije virusa korona i potresa u Zagrebu nije padao ispod osam miliona kuna. Važno je za razumijevanje naglasiti kako se radi o sredstvima održavanja prostorija, plaćama zaposlenih osoba, ali i programima koje manjine održavaju.

Upravo su programi ono što će najviše zaboljeti bošnjačku nacionalnu manjinu kojoj će ovim prijedlogom, ako on prođe na Skupštini, biti onemogućeno održavati projekte sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici. Hvale vrijedni projekti koje je do sada Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organiziralo su “Ultramaraton Vukovar-Srebrenica”, koji je ove godine doživio svoje deseto izdanje, tu je i Konvoj “Da se nikad ne zaboravi”, gdje građani Grada Zagreba dobivaju mogućnost posjetiti Memorijalni centar u Potočarima, a ne treba zanemariti niti ostale projekte koji nadilaze granice nacionalne manjine poput “Dana bosanskohercegovačke kulture”.

Ništa od toga ne zanima novu gradsku upravu, koja uprkos tome što se manjinama nekoliko godina kontinuirano smanjuju sredstva, želi dokrajčiti rad Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Vidljivo je to i iz činjenice da u novom finansijskom planu Grad Zagreb ne želi finansirati niti kupovinu uredskog materijala, pa niti održavanje računara, iako se gradska uprava diči svojim progresivnim stavovima. Najviše boli činjenica da će Bošnjaci Grada Zagreba, koji su sve ove godine imali najprepoznatljivije projekte, ostati bez mogućnosti da obilježe sjećanje na žrtve Genocida u Srebrenici.

Komentar smo tražili predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armina Hodžića, koji je kratko poručio sljedeće:

“Istina je, to je službeni prijedlog Grada, i malo je reći da smo šokirani. Ne želim ništa prejudicirati, jer smo započeli razgovore na ovu temu. Međutim, ako ovakav prijedlog prođe, to će biti vraćanje Grada Zagreba 20 godina unazad u radu s nacionalnim manjinama, ali nemojte misliti da će netko time spriječiti Bošnjake da obilježavaju spomen na žrtve Genocida u Srebrenici, način finansiranja ćemo pronaći sami.”

Noviglas.hr

<