<

Više od 300 predmeta ratnih zločina s haške “A” liste i dalje je mrtvo slovo na papiru

Godinu nakon usvajanja Revidirane strategije za progon ratnih zločinaca, ista predstavlja “mrtvo slovo na papiru”, saopćeno je iz Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Iako je Tribunal za bivšu Jugoslaviju dostavio Tužilaštvu BiH predmete A kategorije, oni i dalje stoje u ladicama Tužilaštva BiH.

“Preko 300 predmeta A kategorije ‘Pravila puta’ koje je dostavio Tribunal za bivšu Jugoslaviju su sakriveni od javnosti i ništa se ne radi na njima iako je aneksom B Strategije određeno da su navedeni predmeti apsolutni prioritet u radu Tužilaštva u BiH”, saopćeno je.

Iz Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” zatražili su da se hitno pristupi realizaciji Revidirane strategije.

“Tražimo da se hitno pristupi realizaciji Revidirane strategije i tražimo da međunarodna zajednica izvrši uvid i kontrolu odobrenih i deblokiranih sredstava koja su stavljena na raspolaganje nadležnim institucijama od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, naveli su iz Udruženja.

Također, istakli su kako Srbija i Hrvatska sprovode opstrukciju i blokade progona ratnih zločinaca.

“Neprihvatljivo je da se blokadom Revidirane strategije ne samo štite ratni zločinci, nego je blokada dio regionalne opstrukcije i blokade progona ratnih zločinaca koju sprovode Srbija i Hrvatska. Udruženja žrtava su u kontinuitetu predavala liste i spiskove osoba koje se dovode u vezu sa zločinima, a nalaze se u presudama haškog suda, a blokadom registracije presuda Tribunala iz Haga od strane Ministarstva pravde i Vijeća ministara BiH se onemogućava progon navedenih osoba i štite ratni zločinci”, ističe se u saopćenju.

Na kraju, Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” pozvalo je na hitno otklanjanje opstrukcija koje će dovesti do pokretanja presuda protiv ratnih zločinaca.

“Ukoliko se hitno ne uklone opstrukcije i blokade, zahtijevat ćemo da se ključne osobe koje se nalaze na A listi Pravila puta i u presudama Tribunala, procesuiraju od strane nadležnih međunarodnih sudova i mehanizama”, zaključili su iz Udruženja.

 

Saff.ba

<