<

Užasne pjesme ore se Zvornikom: “Srebrenice, ti si nama mila, dabogda se triput ponovila…”

Bošnjaci povratnici u Zvorniku i okolnim mjestima, svakodnevno su izloženi raznim provokacijama i pritiscima, o tome svjedoči i najnoviji video nastao u mjestu Grbavci u okolini Zvornika.

Na društvenim mrežama postavljen je snimak zabilježen sinoć u naselju Grbavci, gdje su 21. maja 1992. godine srpske paravojne jedinice uz učešće i pomoć lokalnih naoružanih Srba, etnički očistile selo, ubijajući i zarobljavajući mještane.

Povratnik Selver Dardagan je objavio snimak na kojem se čuju riječi pjesme u kojoj se između ostalog, poziva na ponavljanje srebreničkog genocida: – Srebrenice ti si nama mila, dabogda se tri put ponovila…

-Gospodo predstavnici Bošnjaka ovo je naša povratnička skoro svakodnevnica. Dok vi iftarite u miru u tišini mi ga dočekujemo uz nervozu i provokacije, ali NE ZNATE vi za ovo jer mnogi od vas i ne navraćaju u RS, NE ZNATE vi jer i ne boravite ovdje, NE ZNATE vi jer vas i ne interesuje, napisao je povratnik u mjestu Grbavci kod Zvornika.

Podsjetimo, 21. maja 1992, i sljedećeg dana ubijena su ili odvedena, a potom likvidirana na različitim stratištima 62 Bošnjaka iz Grbavaca.

Ista sudbina je zadesila i 20-ak mještana susjednog naselja Čolovnik u mjesnoj zajednici Glumina. Skoro sva njihova tijela su pronađena u jesen 1998. godine u masovnoj grobnici Ramin grob. Među žrtvama su bili i žene, djeca i starci, a najviše stradalih je iz familije Avdić iz zaseoka Mačkuša.

Zločinci su ubili Safeta Avdića, njegova tri sina, pet unuka, brata i devet rođaka. Nisu imali milosti ni za najmlađeg Avdića, 14-godišnjeg Advira. Grbavci su naselje na području Zvornika koje je procentualno najviše stradalo u proteklom ratu. Jedna petina stanovništva ovog mjesta ubijena je i poginula u periodu 1992-1995. godina s tim da je više od polovine ubijeno tog 21. maja 1992. godine. Za ovaj zločin ni 29 godina poslije niko nije odgovarao.

 

saff.ba

<