<

PRIMILI STE PFIZER ILI MODERNU I NEMATE NIKAKVU REAKCIJU? Imunolog: ‘To nije dobro’; Objasnio kako se vas može zaštititi

Pored lakših nuspojava, moguće su i teže reakcije kao što je poremećaj cirkulacije i zgrušavanja krvi kada je nužno javiti se liječniku.

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tatjana Nemeth Blažić, rekla je jutros u emisiji “U mreži Prvog” HRT-a da svaki lijek pa tako i cjepivo protiv koronavirusa može imati nuspojave. “To se zove reaktogenost cjepiva. Najčešće je to bol na mjestu uboda ili već navedene reakcije. Trajanje toga je od jednog do tri dana”, objasnila je.

“Trideset posto prijavljenih nuspojava su ove očekivane i kako bismo si olakšali možemo uzeti lijekove za sniženje temperature i to će proći. Moguće su i teže reakcije kao što je poremećaj cirkulacije i zgrušavanja krvi, a to je stanje kada se moramo javiti liječniku”, rekla je.

Dodala je da se ove teže reakcije ne vide odmah nego u periodu od četvrtog do 21. dana. Simptomi reakcije su otekline ruke ili noge, jake glavobolje, bol u trbuhu, moguće zamagljenje vida.

Nije dobro kada nema reakcije

Imunolog sa Sveučilišta u Rijeci, Pero Lučin, nadovezao se i rekao kako su RNA cjepiva poput Pfizerovog i Moderninog reaktogena. Kada nema reakcije, tvrdi Lučin, to nije dobro jer se specifična imunost koja se razvija nakon cijepljenja ne razvija. “Takve ljude ne možemo zaštititi cjepivom već ih moramo štititi tako da se mi oko njih cijepimo”, naglasio je.

Upitan što je s cijepljenjem žena koje žele ostati trudne, Lučin je rekao kako istraživanja ne pokazuju da bi cijepljenje prije ili za vrijeme trudnoće utjecalo na trudnoću u bilo kojem negativnom smislu.

<