<

Podmetnuli knjigu “Kršćansko naslijeđe Kosova”: Priština traži izvinjenje EK zbog skandala sa sastanka Vučića i Várhelyia

Ministrica vanjski poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj Stubla uputila je notu Evropskoj komisiji zbog knjige “Kršćansko naslijeđe Kosova i Metohije”, koja je u četvrtak stajala na stolu tokom sastanka Olivér Várhelyia, evrpskog povjerenika za proširenje i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Misiji Srbije pri EU u Briselu.

“Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova izražava Evropskoj komisiji za pregovore o proširenju svoj snažni protest u vezi sa vijestima i fotografijama objavljenim u drugim medijima i putem naloga na društvenim mrežama, na kojima se vidi Oliver Várhelyii na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, dok je u pozadini knjiga koja promovira etničku mržnju sa uvredljivim sadržajem i neprihvatljivim nazivom za Kosovo”, navodi se u noti Stuble.

“Ta knjiga koja se promovira na fotografiji, koju je Várhelyi podijelio na svom Twitter profilu, ima suprotnu misiju – da potiče mržnju i da se zloupotrijebi od strane mašinerije srpske propagande protiv nezavisnosti i suvereniteta Kosova. Ta dezinformacijska kampanja postala je prijetnja regionalnoj stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu”, navodi se u noti.

Haradinaj Stubla zahtijeva i objašnjenje i izvinjenje od Evropske komisije, prenosi Kosovoonline.

“Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova očekuje objašnjenje Evropske komisije za proširenje i izvinjenje za krivično djelo počinjeno nad narodom Kosova. Istovremeno, tražimo da se takav diplomatski incident ne ponovi”, dodaje se u noti.

Saff.ba

<