<

Mustafa Cerić pisao vođi talibana: Učim dovu Svevišnjem Allahu da intelektualni potencijal Afganistana doživi svoj puni izraz

„Ne želimo unutrašnje ili vanjske neprijatelje“, rekao je glavni glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

Ranije tokom jučerašnjeg dana, talibani su objavili „amnestiju“ širom Afganistana, te su pozvali žene da i se pridruže u vlasti, u pokušaju da umanje nervozu i strah u Kabulu.

Za Source.ba portal, dešavanja u Afganistanu komentarisao je vojni analitičar Nedžad Ahatović.

“Talibani su pokazali da su ovladali tim PR vještinama i da će u narednom periodu daleko efikasnije sarađivati sa svim svjetskim medijima. Hoće da ostave jednu malu bolju sliku u međunarodnom javnom mnijenju kako su prerasli te sve dječije bolesti, mada im se ne može do kraja vjerovati. Vrijeme će pokazati da li će oni ostati pri tome što su kazali il je to samo PR”, kazao je Ahatović na početku razgovora.

Na pitanje da li će to tako u praksi bit kaže da je to teško sada ocijeniti, te da ne zna koliko su u stanju da drže kontrolu nad svim frakcijama koje su zajedno s njima ratovale do sada.

“Koliko su u stanju da obuzdaju te ljude da se ne ponašaju prema tim tradicionalnim pravilima ponašanja i društvenim normama koje su inače u Afganistanu vladale. Sve je stvar vremena, vidjet ćemo kako će sve to skupa funkcionisati”, istakao je Ahatović.

Snage Amrullaha Saleha povratile kontrolu nad područjem Čarikar u provinciji Parvan

Snage Amrullaha Saleha, koji se ranije proglasio za predsjednika Afghanistana, povratile su kontrolu nad područjem Čarikar u provinciji Parvan.

Deset hiljada vojnika, uključujući snage generala Abdul Rashida Dustuma, kreću se ka Pandžšeru u rat protiv talibana.

Kroz Čarikar prolazi strateški važan autoput kroz tunel Salang koji povezuje Kabul i Mazari Šarif, najveći grad na sjeveru Afganistana.

Inače, utjecajni general Dustum ranije je prešao granicu sa Uzbekistanom zajedno sa jednim brojem vojnika, javio je Sputnik.

Podsjetimo, smjenjeni potpredsjednik Afganistana Amrullah Saleh proglasio se novim privremenim predsjednikom zemlje nakon bijega bivšeg čelnika Ashrafa Ghanija u nedjelju.

Da li afganistanski vojnici mogu vratiti državu pod kontrolu?

“Što se tiče sukoba, sukobi će se sigurno nastaviti, u to ne treba sumnjati, samo je pitanje koji će intenzitet tih sukoba biti, da li veći ili manji. Nekada će biti malo veći, nekada malo manji, sve zavisi od podrške koju vlada izbjeglička iz Kabula bude imala u narednom periodu. U svakom slučaju, ne treba očekivati da će talibani vrlo brzo učvrstiti vlast, i da se to neće desiti nikada, upravo kao ni njihovi prethodnici koji nikada nisu do kraja učvrstili vlast u Afganistanu, te su uvijek neke provincije bile pod kontrolom talibana”, zaključio je vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Mustafa Cerić pisao vođi talibana

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Mustafa ef. Cerić na svom zvaničnom Facebook nalogu objavio je svoje otvoreno pismo talibanima, zapravo njihovom vođi Mullahu Abdul Ghaniu Bardaru.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Pišem vam pismo zato što nisam u prilici da vam izravno kažem ono što mi je na duši dok iz Bosne pratim vijesti o vašoj vojnoj pobjedi u Afganistanu. Dok gledam vaš povratak i ulazak u Kabul kroz otvorena vrata u predsjedničku palaču miješaju mi se osjećanja. Ne znam da li da se radujem ili žalostim? Radost je možda što se vraćate kao oslobodioci nakon dvadeset godina progonstva, ali žalost je veća što Afganci bježe od vas.Bježe od vaših prijetnji Šerijatom. Volio bih da je vaš povratak u Kabul bio kao povratak Muhammeda, a.s. u Mekku.

Volio bih da u Šerijatu, na kojeg se vi pozivate, pamtite Pejgamberovu poruku Kurejšijama nakon fetha, oslobođenja Mekke: ‘Idite, slobodni ste’. Umjesto te univerzalne poruke, vi ste Afgancima, posebno ženama, proučili da su slobodni(e) u okviru Šerijata. To nije univerzalna već talibanska poruka, koja nije u duhu Šerijata. Nije u duhu Šerijata zato što je autentični Šerijat moguć samo u okviru slobode, a ne obrnuto – da je sloboda moguća u okviru talibanskog Šerijata. Nije li kur’anska univerzalna poruka jasna za svako vrijeme i za svako mjesto: ‘Nema prisile u vjeri’?

A ako nema prisile u vjeri, onda nema prisile ni u ničem drugom. U toj univerzalnoj poruci bila je i ostala tajna uspjeha islamske kulture i civilizacije, koja je preživjela sve povijesne despotske dinastije i tiranije. Nije li islam dokinuo infanticid, čedomorstvo ženskog djeteta i oslobodio ženu ropstva? Nije li Džennet, raj, pod majčinim nogama? Nije li žena stub familije? Nije li žena u islamu haram, sveta, ali ne da se čuva u zatvorenom kafezu, već da joj se poštuju njena ljudska, ženska prava na slobodu. Nije pobožnost u onome što je na glavi, već je prava pobožnost u onome što je u glavi ne samo kod žene već i kod muškarca.

Nije li žena, hazreti Hatidža, bila prva muslimanka prije ijednog muškarca? Zašto je Svevišnji Allah počastio ženu da bude prvi nositeljica Alejhisselamove misije islama? Zato da bi muškarci, Talibani, shvatili da nemaju monopol na islam i javni moral jer javni moral ne ovisi samo o ponašanju žene, već mnogo više ovisi o ponašanju muškarca. Nije li islam dokinuo rasnu i plemenku diskriminaciju na način da je Allahov Poslanik Muhammed, a.s. u svom oproštajnom govoru na Arefatu objavio gradu Mekki i svijetu: – Svi ste Ademovi sinovi, a Adem je stvoren od zemlje. Nema prednosti Arap nad Nearapom, niti ima prednost Nearap nad Arapom. Nema prednosti ni Crnac nad Bjelcem, niti Bjelac nad Crncem. Jedina prednost svih nad svim je moralni karakter. Poštovani Mullah Baradar,Razumijem vaše nepovjerenje prema Zapadu, šta god to značilo.Ali, nemojte zaboraviti da vam je taj isti Zapad pomogao da se oslobodite od jarma Sovjetskog Saveza.

Dugo vremena bili ste ljubimci Zapada – Mudžahidini, Freedom Fighters, Borci za Slobodu. Bespredmetno je raspravljati o tome kako ste od omiljenih Mudžahidina postali omraženi „islamski teroristi“. Nije sve počelo sa 11. septembrom 2001. god. To je bi samo okidač za obračun Zapada sa Al-Qaidom, koja je mnogo više o jadu zabavila muslimanski svijet nego Zapad. Mi, muslimani, znamo ili ne znamo kako smo sve to preživjeli. Ali, preživjeli smo i doživjeli da smo opet u strahu od vašeg, talibanskog, povratka u Kabul. Ne znam da li vi, Mullah Baradar, razumijete, ali vaš povratak na afganistansku i svjetsku scenu nije samo vaše, već je i pitanje svih muslimana u svijetu zato što se vi pozivate na Islam i Šerijat, prema kojem postoje predrasude ne samo na Zapadu, već i kod muslimana, koji ne razumiju vašu priču. Najveći strah je da će s vama Afganistan postati utočište pobunjenicima ne samo protiv Zapada već i protiv režima u muslimanskom svijetu.

Pretpostavljam da vi nemate namjeru okupljate oko sebe nikakve pobunjenike, ali imajte na umu da vas pobunjenici neće ostaviti na miru. No, najvažnije od svega želim da vam kažem da ste vi, svjesno ili nesvjesno, dobili ulogu pobjednika ili tragičara. Bit ćete pobjednik ako preživite objektivne i neobjektivne napade sa svih strana, a najviše od strane Afganaca, koji nisu uvjereni da im istinu govorite, nisu sigurni da ste sposobni da organizirate i vodite državu. Bit ćete tragičari ako na vrijeme ne shvatite da nije moguće ostati na vlasti u izolaciji od svijeta, koji ima opravdane i neopravdane predrasude o vašem odnosu prema ženama, prema pravu djevojčica i dječaka na svestrani odgoj i obrazovanje, koje će ih osposobiti da znaju živjeti u prirodnom i digitalnom svijetu vještačke inteligencije.

Ne znam da li postoji igdje na svijetu toliki intelektualni potencijal kao što ga je imao Afganistan u prošlosti pa tako i u sadašnjosti? Učim dovu Svevišnjem Allahu da taj intelektualni potencijal Afganistana doživi svoj puni izraz. Vi, Mullah Baradar, imate priliku da od Afganistana napravite oazu mudrosti i vještine pod uvjetom da imate otvoren um i ispruženu ruku prema svim ljudima dobre volje! Amin!”, napisao je Cerić.

Novinar: Ajdin Balićevac

Source.ba

 

 

<