<

Moćno oružje u liječenju svih bolesti

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Doktor Abdul-Aziz el-Temimi, rekao je: ”Jedno od mojih najmoćnijih oružja u liječenju psihičkih i fizičkih bolesti, siromaštva, brige ili nesreće je vrlo jednostavno pitanje pacijentu: ‘Jesi li nahranio neko živo biće ili udijelio sadaku svaki dan kako bi osjetio sreću, zadovoljstvo i olakšanje?’

Izdrobiti komad hljeba za ptice, nahraniti ribe, dati kocku šećera mravima, nahraniti mačku, uzeti posudi vode i zaliti stablo svaki dan barem jednom, možeš li to uraditi?

Svi smo potrebni sadake i dobročinstva. Osmijeh u lice tvog brata muslimana je sadaka.

Zdrava osoba to treba prije nego bolesna, a bolesna nakon što ozdravi, i živi to trebaju činiti za mrtve.

I kad udjeljuješ sadaku, reci: ‘Allahu moj, ovo je sadaka za svakog muslimana i muslimanku, za žive i mrtve muslimane!’, kako bi zaradio milione sevaba.

Budi zahvalan, bez obzira na krize i nevolje! Budi strpljiv, jer se čudo događa u sekundi, a ne mjesecima i godinama.

Nevoljnik može tugovati i plakati zbog nevolje koja ga je zadesila, i opet zaspati. Ali, Uzvišeni Allah ne spava i ne obuzima Ga umor ni san od upravljanja tvojim poslovima i tvojom sudbinom. On priprema planove za tebe u svijetu gajba, i kada bi znao za njih plakao bi od sreće i radosti.

Ibn Abbas, radijallahu anhu, rekao je: ”Kada bi se nebesa srušila na Zemlju, Allah bi bogobojaznim ljudima dao izlaz. Zar ne znate za Allahove riječi: ”A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada.” (Et-Talak, 2.-3.)”

Opskrba nije ograničena na novac i hranu

Šejh Muhamed Ratib el-Nabulsi, rekao je: ”Opskrba nije ograničena samo na novac ili hranu.

Opskrba (rizk) koju nam Allah daje, mnogo je šira i obilnija od toga da je svedemo samo na novac i hranu.

Opskrba može biti u dobrim prijateljima, u duševnom miru, u mirnom snu i krovu nad glavom koji te čuva od potrebe i poniženja.

Opskrba može biti u pogledu zbog kojeg se dobro osjećaš i koji ti promijeni raspoloženje, u osobi koja te voli i koja tolerira tvoje pogreške, u lijepim riječima koje si pročitao.

Opskrba može biti u nježnosti i brižnosti majke ili oca, u prijateljskom ramenu za plakanje, u druženju i razgovoru sa bratom ili sestrom koji će ti odagnati brige, u poštovanju koje ti iskazuju oni oko tebe, u poklonu koji dobiješ od drage osobe, u tvojoj sposobnosti da se brineš o sebi, u svakoj dunjalučkoj blagodati krije se opskrba od Allaha.

Milostivi Allahu, opskrbi nas Tvojim zadovoljstvom, jer Ti si najbolji Opskrbitelj!”

<