<

Mijatović: Vrši se pritisak na građanske stranke da prihvate promjene Ustava i Izbornog zakona po željama Dodika i Čovića

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kazao je da se vrši pritisak na građanske stranke da prihvate model promjena Ustava i Izbornog zakona po željama Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Njegov status s Facebooka prenosimo u cijelosti:

– Potpuno je jasno da međunarodni predstavnici vrše pritisak na građanske stranke da prihvate model promjena Ustava i Izbornog zakona po željama etnonacionalnih lidera a prvenstveno Dodika i Čovića.

Jasno je takođe da im ruke poslanika građanskih stranaka u PSBiH trebaju za promene Ustava u smisli brisanja etničkih prefiksa, a da im za izmjene izbornog zakona iste ne trebaju.

Jasno je da je brisanje etničkih prefiksa u skladu sa stavovima građanskih opcija, ali u ovom slučaju nažalost isto predstavlja zamku za otvaranja vrata konačne etničke podjele BiH.

Ono što jeste za za zabrinjavajuće jeste politička kratkovidost pojedinih političkih lidera koji sebe predstavljaju kao alternativa postojećem stanju.

Žao mi je što danas neću prisustvovati sjednici Glavnog Odbora SDP BiH zbog puta u inostranstvo, ali se duboko nadam da će svi članovi GO SDP BiH shvatiti ozbiljnost momenta u kome se nalazimo i vrlo precizno i jasno definisati stavove SDP BiH spram ovih pitanja.

Mi kao najveća opoziciona i multietnička partija ne smijemo dozvoliti etničku podjelu BiH jer ako izgubimo ovu bitku, gubimo nadu za opstanak BiH na način kako je mi vidimo.

Bez imalo zadrške ću izgovoriti da imamo sve u našim rukama i da nikakavo koketiranje sa međunarodnim predstavnicima niti sa kratkovidnim politikama unutar BiH ne sme dobiti podršku SDP BiH pa šta god da je cijena istog.

Duboko vjerujem da shvatamo važnost momenta u kome se nalazimo kao zemlja i podržaću svaki stav GO ukoliko znači odbranu građanake ideje, ali ću biti javno protiv svakog suprotnog rješenja iako ostanem sam u tome i mimo odluka GO SDP BiH – naveo je Mijatović.

Saff.ba

<