<

Mediji: Dronovi, uz iransku pomoć, sve veća prijetnja Izraelu

Obaranje bespilotne letjelice (unmanned aerial vehicle, UAV) na sjeveru Izraela, nakon što je prišla njegovim granicama, predstavlja sve veću opasnost od dronova za Izrael, navodi Jerusalem Post (JP) i dodaje kako je izraelska vojska koristila helikopter Apache kako bi oborila iranski UAV nedaleko od Beit She’ana.

Izraelski dron sa eksplozivima, koji je poletio iz sirijske baze T-4 februara 2018., također je upao u to područje, dodaju kolege iz JP-a.

„Izrael također mora da se nosi sa sve većom prijetnjom od dronova tokom ovog rata u Gazi. Do ponedjeljka, najmanje je šest ovih letjelica oboreno. Izrael je koristio Željeznu kupolu prvi put u borbi da obori barem jednog drona, dok je drugog oborio F-16. Sve je veća prijetnja od bespilotnih letjelica, a glavni dio je iranska armija dronova koje je Islamska Republika razvija posljednjih decenija“, navodi Post.

Sličnost za V-1

Dodaje se kako Teheran na dispoziciji ima nekoliko linija vojnih UAV-a, od kojih se neki koriste za prismotru, dok su neki sa oružjem. Iranska strategija u ovom polju, navodi Jerusalem Post, jest da ih koriste kao krstareće rakete.

„Napunite ih eksplozivom, stavite žiroskop i navođenje na njih i potom ih ‘vozite’ do predodređene mete. Onda se oni zabiju u metu i raznesu… Nešto je slično kao njemačka raketa V-1 u Drugom svjetskom ratu, ali je malo složenije.“

Iran kreira svoje dronove tako što kopira američke, kao što su Predator ili Sentinel. Također, dalje piše JP, oni kopiraju druge modele koji su viđeni širom svijeta. Dodatno, Teheran je razvio i neke svoje, jedinstvene primjerke.

„Naprimjer, linija dronova Ababil je izvezena Husima u Jemen kao Qasef. Ovaj dron se lansira sa šina ili katapulta, leti nekoliko stotina kilometara kako bi izvršio napad. Hamas je tokom rata pokazao svoje Shehab dronove koji su slični Ababilu i Qasefu.“

Kamikaze i samoubice

Dalje se navodi kako se Izrael mora nositi, ne samo sa Hamasovim, već i letjelicama koje su viđane na granici sa Libanom proteklih godina, kao i drugima koji dolaze iz Sirije.

„Iranski dronovi na bojno polje donose nešto novo. Prije iranske prijetnje letjelicama, glavni problem je bio da teroristička grupa poput ISIS-a prenamijeni kvadkoptere koje su kupili civilnim putem… Iranska prijetnja je daleko veća i uključuje dronove veličine čovjeka, pa sve do veličine manjeg aviona…“

Objašnjava se dalje u tekstu kako ove letjelice često imaju ranije isprogramiran put i ne mogu im blokirati signal navođenja.

„To znači da su više kao krstareće rakete. Nekad se o njima govori kao dronovima ‘samoubicama’ ili ‘kamikazama’. Neki ih nazivaju ‘lutajućom municijom’ jer nekada ‘lutaju’ oko mete prije nego se zabiju u nju“, piše Post.

IZVOR: AGENCIJE
<