<

Ko su vođe talibana u Afganistanu?

Talibani su se vratili na vlast u Afganistanu nakon što su ušli u glavni grad Kabul i u nekoliko dana proširili svoju kontrolu nad većim dijelom zemlje, baš kao što se to dogodilo kada su vladali državom između 1996. i 2001. godine.

Slijedi kratak prikaz najistaknutijih vođa talibanskog pokreta: 

Mula Hibatullah Akhundzadeh, vrhovni vođa

Mula Hibatullah Akhundzada imenovan je za vođu talibana u maju 2016. tokom brze tranzicije vlasti, nekoliko dana nakon smrti svog prethodnika, Akhtara Muhameda Mansoura, koji je poginuo u napadu američkih bespilotnih letjelica u Pakistanu.

Prije njegovog imenovanja, malo se znalo o Akhundzadehu, koji se do tada više zanimao za pravosudna i vjerska pitanja nego za ratnu vještinu. Ovaj vjerski učenjak imao je veliki utjecaj u pokretu u kojem je vodio pravosuđe, ali analitičari vjeruju da će njegova uloga na čelu talibana biti više simbolična nego praktična.

Akhundzada je sin vjerskog učenjaka, porijeklom iz Kandahara, srca paštunske regije u južnom Afganistanu i kolijevke talibana.

Mula Abdul Ghani Baradar, jedan od osnivača pokreta

Abdul Ghani Baradar rođen je u provinciji Uruzgan (jug Afganistana), a odrastao je u Kandaharu. Jedan je od osnivača talibanskog pokreta zajedno s Mula Omarom, koji je umro 2013. godine.

Poput mnogih Afganistanaca, njegov život se promijenio sovjetskom invazijom na Afganistan, 1979. godine i postao je mudžahid, za kojeg se vjeruje da se borio zajedno s Mula Omarom.

2001. godine, nakon američke invazije i pada talibanskog režima, rečeno je da je bio dio male grupe talibana koji su bili voljni pristati na sporazum kojim se priznaje administracija u Kabulu, ali ova inicijativa nije uspjela.

Mula Baradar je bio vojni zapovjednik talibana kada je uhapšen 2010. godine u pakistanskom gradu Karachi, a oslobođen je 2018. godine pod pritiskom, posebno od strane Washingtona. Baradara poštuju različite talibanske frakcije i on je imenovan za šefa njihovog političkog ureda u glavnom gradu Katara, Dohi, gdje je vodio pregovore s Amerikancima koji su doveli do povlačenja stranih trupa iz Afganistana, a zatim i mirovne pregovore sa Afganistanskom vladom, koji nisu urodili plodom.

Sirajuddin Haqqani, vođa Haqqani mreže

Sirajuddin Haqqani je sin jednog od najpoznatijih vođa antisovjetskog džihada, Džalaluddina Haqqanija, drugog čovjeka talibanskog pokreta i vođe moćne mreže koja nosi ime njegove porodice. Washington smatra da je mreža Haqqani koju je osnovao njegov otac, teroristička, i jedna od najopasnijih frakcija koje se bore protiv američkih i NATO snaga u posljednje dvije decenije u Afganistanu.

Poznati po svojoj nezavisnosti, borbenim vještinama i unosnoj trgovini, vjeruje se da su Haqqanijevi borci odgovorni za talibanske operacije u planinskim regijama istočnog Afganistana i da imaju snažan utjecaj na odluke pokreta.

Mula Jakub Muhamed Omar

Mula Jakub je sin Mula Muhameda Omara i predsjednik vojnog komiteta koji ima veliki uticaj među talibanima, i on odlučuje o strateškim pravcima rata protiv afganistanske vlade.

Njegova povezanost s ocem, kojeg su borci pokreta cijenili kao vođu pokreta, ujedinjujući je faktor za tako širok i raznolik pokret. Međutim, njegova uloga u pokretu još uvijek je predmet nagađanja, a neki analitičari vjeruju da je njegovo imenovanje za predsjednika ovog Odbora 2020. godine, samo simbolična mjera.

Mula Abdul Hakim, glavni kadija

On nadzire talibanski pravosudni sistem i predvodi pregovaračku delegaciju u Dohi. 

<