<

Izraelski novinar i bloger: Prema zakonima fizike, nemoguće je ispaliti rakete iz palestinskih zgrada

Piše: Imran Abdullah

“Jedna od laži koja je ovdje prihvaćena kao istina, a koja mi se posebno gadi, jeste tvrdnja da Hamas puca iz civilnih objekata”, rekao je izraelski bloger i fotograf Yossi Gurvitz.

Na svom Twitter profilu, Gurvitz je dodao da svi koji su učili zakone fizike mogu doći do zaključka da je nemoguće lansirati raketu iz zgrade (iz koje je ispaljena), a da se zgrada ne uništi ili stradaju osobe koje su je lansirale i drugi ljudi u toj zgradi. Isto se odnosi i na gađanje s krovova zgrada. U stvari, lansiranje se vrši s otvorenih površina i iz rovova, rekao je.

Izraelski korisnici Twittera su komentirali ovakvu objavu izraelskog fotografa, a pojedini su ga i napali rekavši da je usvojio narativ pokreta Hamas i da staje u njegovu odbranu. Drugi su, pak, naveli da “uprkos krvoproliću koje smo prouzrokovali, Hamasova vatrena moć nije opala.” Izraelski fotograf je to prokomentirao riječima da je izraelska vojska ravnodušna prema civilnim žrtvama (Palestincima), ali da joj je ponekad stalo do odnosa s javnošću.

Idan Landau, jedan od tviteraša, komentirao je ovu objavu dijeleći link svog bloga, na kojem objavljuje različite komentare. Na blogu je napisao da ne postoji dokaz za tvrdnje Izraela kako vojska te zemlje ubija nevine ljude samo zato što se Hamasovi streljački vodovi skrivaju u civilnim kućama i otvaraju vatru iz njih.

Landau, profesor lingvistike na Univerzitetu Ben-Gurion, dodao je da je retorika izraelske vojske u tom pogledu dvosmislena. Naprimjer, kažu da zgradu “koristi Hamas”, ali bez pojašnjenja koristi li se ona za štampanje letaka ili u njoj možda jedu. Dodao je da su među izraelskim metama i mjesta poput tornja Al-Jalaa u kojem su se nalazili uredi raznih medijskih kuća.

S druge strane, izraelska vojska obično iznajmljuje prostore uz računovodstvene i advokatske urede i poslovne kompanije u srcu Tel Avivu i njegovim glavnim ulicama. Prema logici izraelske vojske, ”znači li to da su oni legitimne mete za Hamasove rakete?”. ”Odgovor je: Da”, rekao je Landau.

“Izrael je bombardirao banku u Gazi, tvrdeći da je povezana s Hamasovim aktivnostima”. “Postoji li banka u Izraelu koja ne održava odnose s izraelskom vojskom?”, napisao je u svom blogu pod nazivom Moralni sunovrat: pet faza kolapsa izraelske propagande‘.

Landau je dodao da izraelska vojska napada na domove aktivista Hamasa i Džihada kao na legitimne mete i tvrdi da su oni “operativna infrastruktura organizacije”, ali da međunarodno humanitarno pravo to ne prihvata.

Uz to, nijedan izraelski zvaničnik nije tvrdio da postoji veza između kuće napadača i bilo koje vojne aktivnosti koja se provodi. Vojska je bombardirala porodičnu kuću u Beit Hanounu 13. maja, u kojoj je ubijena trudnica i četvero djece. Ubijene su porodice i djeca u izbjegličkom kampu Al-Shati, bez pojašnjenja kakva je veza između operativnih aktivnosti i civilnih domova i bez izdavanja bilo kakvog prethodnog upozorenja stanovnicima napadnutih objekata.

Videozapisi raketiranja iz pravca Gaze pokazali su da je lansiranje izvedeno sa otvorenih lokacija daleko od civilnih domova.

Organizacija Human Rights Watch dokumentirala je ubijanje palestinskih civila koji su “podizali bijele zastave” u ratu 2014. u Pojasu Gaze, ističući da ti civili nisu bili živi štit za borce Hamasa i nisu ubijeni u razmjeni vatre. U izvještaju Amnesty Internationala se navodi kako nema dokaza koji podržavaju izraelske navode da su palestinske frakcije gađale škole ili civilne zgrade raketama i minobacačima.

Bombardiranje tornjeva i banaka u gradu

Izraelski borbeni avioni bombardirali su u petak sjedište takozvane palestinske “Privredne” banke, koja se nalazi uz najveću bolnicu u Pojasu Gaze, što je dovelo do njenog potpunog uništenja.

Salameh Maarouf, šef vladinog ureda za medije u Gazi, rekao je da preliminarne procjene gubitaka, kao rezultat kontinuiranih izraelskih napada na Pojas Gaze, iznose 73 miliona dolara.

Maarouf je tokom konferencije za novinare istakao da je došlo do direktnih gubitaka od 15 miliona dolara zbog izraelskih bombardiranja ekonomskih i trgovačkih ciljeva, uključujući bombardiranje tri sjedišta lokalnih banaka.

Maarouf je izjavio da je izraelska okupaciona vojska bombardirala 60 vladinih sjedišta, od policijskih i sigurnosnih uprava i uslužnih objekata. Pored toga, u potpunosti je uništeno više od 500 stambenih jedinica.

Avioni izraelskih zračnih snaga gađali su toranj Al-Jalaa, u kojem se nalazio ured Al-Jazeere u Gazi, u nizu napada koji su doveli do njegovog potpunog rušenja. U tornju su se nalazili i uredi drugih medijskih kuća, među kojima i američke agencije Associated Press. Izraelski obavještajni službenik nije dopustio novinarima koji su radili u toj zgradi da se vrate i iznesu svoju opremu. U telefonskom razgovoru im je dao svega nekoliko minuta za to. Toranj Al-Jalaa je jedan od najstarijih u Pojasu Gaze, u kojem se, pored advokatskih ureda, ljekarskih ordinacija i drugih, nalazilo i 60 porodičnih stanova.

Aidan White, direktor međunarodne Mreže za etičko novinarstvo, rekao je da izraelski napadi na međunarodne urede za štampu u Gazi sežu do nivoa ratnog zločina za koji je potrebno odgovarati.

S druge strane, izraelska vojska je saopćila da su se u zgradi Al-Jalaa nalazili uredi civilnih medija iza kojih se “Hamas skrivao i koristio ih kao živi štit”.

Vojska je dodala da su “njeni avioni bombardirali višespratnu zgradu u kojoj se nalazi vojna imovina obavještajnih ureda terorističke organizacije Hamas”, kako ju je opisao. Gary Pruitt, izvršni direktor američke novinske agencije Associated Press, opisao je napad kao “nevjerovatno uznemirujući razvoj događaja”, rekavši da je 12 novinara i freelancera koji rade za agenciju bilo u zgradi i da su na vrijeme evakuirani.

“Bili smo šokirani i zgroženi kada smo saznali da će izraelska vojska gađati i uništiti zgradu u kojoj se nalaze ured Associated Pressa i uredi drugih međunarodnih medijskih kuća u Gazi. Svijet neće znati puno o tome šta se dešava u Gazi zbog onoga što se danas dogodilo”.

U televizijskom obraćanju u subotu navečer, Netanyahu je izjavio da će se “kampanja nastaviti sve dok to bude potrebno”, tvrdeći da je “Hamasova vojna obavještajna služba radila unutar zgrade”.

Izrael rutinski navodi prisustvo Hamasa kao opravdanje za ciljanje određenih lokacija u zračnim napadima, uključujući stambene zgrade. Vojska je također optužila Hamas da koristi novinare kao živi štit, ali nije pružila dokaze koji potkrepljuju ove navode, navodi Associated Press.

Prema saopćenju koje je izdao Associated Press, američka agencija je “radila u zgradi 15 godina, uključujući tri godine u prethodnom ratu između Izraela i Hamasa. Zgrada nikada nije direktno napadana tokom tih sukoba. Novinska agencija je svojim kamerama iz ureda na zadnjem spratu i terase na krovu pružala 24-satni prijenos dešavanja uživo, dok su rakete militanata išle prema Izraelu, a izraelski zračni napadi gađali grad i okolicu”, prema riječima agencije.

“Nismo imali naznake da je Hamas bio u zgradi ili je u njoj djelovao”, rekao je Pruitt, predsjednik i izvršni direktor američke agencije AP. ”To je nešto što aktivno provjeravamo najbolje što možemo. Nikada ne bismo svjesno izlagali svoje novinare riziku”.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE
<