<

Heroj iz Novog Pazara: Senad ženi inficiranoj koronavirusom dao vještačko disanje

Senad Dautović je jedan od 50 volontera koji su više od mjesec pomagali medicinskom osoblju i pacijentima u Kovid centru u Novom Pazaru. Njegovo herojsko djelo, da ženi oboljeloj od koronavirusa pruži vještačko disanje i produži joj život, izazvalo je divljenje javnosti. I, srećom, nije se zarazio, ali ona je nažalost umrla 15 dana kasnije.

Pacijentkinja oboljela od korone, koju je Senad Dautović sa kolegom trebao da prebaci iz vozila hitne službe u crvenu kovid zonu, na putu do bolničke sobe prestala je disati. Tada je, rizikujući svoj, Senad počeo da spasava njen život.

– Dali smo sve od sebe kako za nju tako i za sve ostale pacijente. Nismo gledali šta je i ko je. Pomagali smo od najpotrebnijeg kiseonika do najzadnjeg kao što je hranjenja, te presvlačenje pacijenata i tako dalje. Uradio sam to vještačko disanje i mislim da bih ponovio isto. Kolega volonter Senko Župljanin i ja bili smo ispred internog odjeljenja kad je hitna služba dovezla stariju ženu koja je bila u jako teškom stanju i koja je, rekli su nam, bila pozitivna na koronu. Nas dvojica trebalo je da je prebacimo do crvene zone, ali je žena u jednom trenutku prestala da diše… Počela je panika, trenuci su odlučivali da li će preživjeti ili umrijeti. Senko je počeo da doziva doktore, ja sam u trenutku, bez velikog razmišljanja, dao ženi vještačko disanje, žena je počela da reaguje, otvorila je oči, bila je živa… Ubrzo smo joj uključili kiseonik iz boce koju je donio Senko” – priča Dautović, volonter u Regionalnoj kovid bolnici u Novom Pazaru.

saff.ba

<