<

Hadžović-Džuvo upozorava: Zašto uvoditi karantin za BiH koja testira više od Hrvatske

Odluka Hrvatske o uvođenju 14-dnevne samoizolacije za državljane Bosne i Hercegovine koji ulaze u ovu zemlju izazvala je brojne kritike javnosti, a jedna od njih je zašto bi se uvodio karantin za BiH koja provodi više testiranja na koronavirus od susjedne države.Ovako je reagovala putem društvenih mreža prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, profesorica na Katedri za fiziologiju čovjeka na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Kako govori Hadžović-Džuvo, postoji nekoliko činjenica koje su morale biti prezentirane i uzete u obzir prilikom procjene epidemiološke situacije u našoj zemlji, a prije uvođenja obaveznog karantina nakon ulaska u Hrvatsku.

“Jedan od najvažnijih razloga manjeg broja evidentiranih novozaraženih u Republici Hrvatskoj je preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojem se testiraju samo rizični kontakti koji imaju simptome bolesti. U Bosni i Hercegovini se testiraju svi rizični kontakti, pa i asimptomatski, zbog čega je sasvim očekivano da broj novozaraženih bude veći. Međutim, svi pozitivni na koronavirus nisu bolesni”, napisala je Hadžović-Džuvo na Facebooku.

Profesorica je uz komentar priložila i grafikon koji je napravila na osnovu podataka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Kako ističe, ovo je jedini način na koji možemo živjeti s koronavirusom, bez značajne ekonomske štete.

“Bazična je činjenica, koja se ponavlja od samog početka pandemije, da epidemiološko stanje određuje broj teško oboljelih, a podaci na dan 24. juni 2020 godine kažu da Bosna i Hercegovina ima četiri teško oboljela, Srbija 21, te Sjeverna Makedonija 55. Zaključci se nameću sami po sebi”, poručuje Hadžović-Džuvo.

Inače, prema odluci Hrvatskog zavodaza javno zdravstvo bliski ne testiraju se bliski kontakti zaraženih osoba koji nemaju nikakve znakove bolesti. Razlog tome je, kako navode iz ovog Zavoda, što negativni nalaz testiranja u takvoj asimptomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na koronaviru u Hrvatskoj provodi samo u slučaju kada su zadovoljeni klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.

klix.ba

<