<

Erdogan: Nema sile koja može stati na put narodu koji u borbu trči sa mišlju da će biti šehid ili gazija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je ta zemlja donedavno bila pod stalnim prikrivenim sankcijama, blokadama i prijetnjama, a da je sada to država sa kojom svi žele sarađivati.

On je dodao da razvojne vizije Turske već daju plodove, a da glasni protivnici napretka i iskoraka Turske ne poduzimaju ništa konkretno jer su svjesni snage koju Turska ima na svim poljima.

“Naravno da smo za sve uspjehe platili veliku cijenu, ali naš narod se nikada ni u historiji nije libio platiti ceh za ostvarivanje vlastitih ciljeva. Na Zemlji nema sile koja može stati na put narodu koji u borbu trči sa mišlju da će biti šehid ako pogine ili gazija ako pobijedi. To smo pokazali u svim presudnim momentima, uključujući i borbu protiv terorizma, 15. juli i vojne operacije izvan naših granica“, poručio je Erdogan.

Uputivši upozorenje zemljama koje protiv Turske upućuju riječi koje nisu prikladne zdravom razumu, diplomaciji i solidarnosti, Erdogan je pozvao te zemlje da uzmu u obzir potrebnu žrtvu i izađu na megdan ili da otvore kanale za pregovore.

“Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima. Međutim, nećemo nikom dozvoliti ni da pruža ruku na naša prava, teritorij i interese“, poručio je Erdogan i dodao da Turska ne pristaje na nametanja nikakvih rješenja, već da je spremna razmotriti i razgovarati o svim konstruktivnim, pravednim, razumnim i moralnim prijedlozima.

Anadolu Agency (AA).

<