Čuvarkuća i med: Ljekovita svojstva, upotreba i recept

Čuvarkuća je prisutna u znanstvenim studijama zahvaljujući svojim brojnim zdravstvenim prednostima koje su zainteresirale stručnjake iz raznih područja znanosti.

U časopisu Bioscience Journal objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da je čuvarkuća biljka velikog antibakterijskog potencijala koja bi mogla biti korisna kod liječenja višestrukih bakterijskih infekcija. No, ostavlja se prostor istraživanjima u budućnosti kako bi se ovaj podatak dodatno provjerio i proširio, piše Azra.ba.

Znanstvena studija grupe veterinarskih stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Rumunjskoj je potvrdila učinak čuvarkuće na uspješno održavanje zdrave tjelesne težine kod ispitanika koji su konzumirali ovu biljku. Iako se čuvarkuća danas najčešće koristi kao lijek za infekcije uha, ima i puno drugih primjena, poput: liječenje visoke temperature i groznice, protiv krvarenja iz nosa, reguliranje krvnog pritiska, protiv dijabetesa, jačanje metabolizma,detoksikacija organizma. Najčešći način korištenja čuvarkuće jest u obliku čaja ili soka, a najpoznatiji recept kombinira sok čuvarkuće s medom koji se može uzimati oralno ili nanositi lokalno na određeno područje.

Čuvarkuća i med

Sastojci:

300 g zgnječenih listova čuvarkuće,

750 g livadnog meda,

limun,

kašičica sode bikarbone.

Priprema:

Ogulite limun i stavite ga u vodu u koju ste dodali kašičicu sode bikarbone. Ostavite da odstoji 1 sat. Limun potom narežite na kriške, dodajte čuvarkuću i sameljite ih zajedno (može i u blenderu). Procijedite mješavinu kroz gazu. U sok koji ste dobili dodajte med i dobro promiješajte drvenom kuhačom.