<

Znate li kojeg su Allahovog poslanika svirepo ubili a njegova glava je data kao mehr za brak sa bludnicom?

Ime Jahja je bilo cudno i nepoznato. Nijedan covjek prije toga se nikada nije tako zvao. Zekerijja se zacudi brzom odgovoru i stanju u kojem su se nalazili on i njegova supruga.

’’Gospodaru moj – rece on ’’kako cu imati sina kad mi je zena nerotkinja, a vec sam duboku starost dozivio?’’

’’Eto tako’’! rece. ’’Gospodar tvoj je rekao: ’’To je Meni lahko, i tebe sam ranije stvorio, a nisi nista bio.’’ (Maryam, 8-9.)

I dok se on u hramu stojeci molio, meleki ga zovnuse: ’’Allah ti javlja radosnu vijest: rodice ti se Jahja, koji ce u Alahovu knjigu vjerovati, i koji ce prvak biti, i cedan, i vjerovjesnik potomak onih dobrih.’’ (Alu Imran, 39.)

Doci ce Jahja koji ce potvrditi dolazak Isa, a.s. On ce biti nezenja, poslanik i jedan od dobrih Allahovih robova. I Zekerijjahu a.s. se rodi sin Jahja kojem se u mladosti javi melek Dzibril sa objavom:

’’O Jahja prihvati knjigu odlucno!’’ – a dadosmo mu mudrost jos dok je djecak bio. (Maryam, 12.)

Jos u djetinjstvu je Jahja pokazivao znakove zrelosti i mudrosti. U predajama se spominje kako su se djeca igrala, pa su mu roditelji jos kao petogodisnjaku govorili: ’’Idi igraj se sa djecom,’’ a on bi im odgovarao: ’’Nismo mi stvoreni za igru i zabavu.’’

Ulema se razilazi o tome da li spomenuta rijec u ajetu bukmen znaci mudrost ili poslanstvo. Vecina ih smatra da se misli na mudrost. Allah, dz.s. kaze:

I njeznost, i cednost, i cestit je bio, i roditeljima svojima bio je dobar, i nije bio drzak i nepristojan. I neka je mir njemu na dan kada se rodio i na dan kada je umro i na dan kada bude iz mrtvih ustao! (Maryam, 13-15.)

Ucenjaci kazu da je Allah dz.s. spomenuo ova tri stanja jer je covjek najslabiji upravo u njima: kad se radja, kad umire i kad bude prozivljen na Sudnjem danu. Tada mu je posebno potrebna Allahova milost i spas.

U hadisu se spominje da se Isa susreo sa Jahjom i rekao mu:
-Cini za mene istigfar ti si bolji od mene. Jahja mu rece:

-Ne nego ti cini istigfar za mene, ti si bolji od mene. Isa rece:

-Ti si bolji, ja sam sebi nazvao selam, a tebi je Alah nazvao selam.

Naravno ovde se radi o Isaovoj skromnosti, ulema je jednoglasna u tome da je Isa a.s. odabraniji od Jahjaa a.s. U mnogo hadisa koji u sebi imaju slabosti ali jacaju jedni druge se kaze kako je Muhammed a.s. rekao:

Nema covjeka da nije pogrijesio ili je htio pogrijesiti, osim Jahjaa, sina Zekerijjaovog, ne prilici ikome da kaze: ’’ja sam bolji od Junusa ibn Metta’a.’’

Mnoge predaje spominju da je Jahja, a.s. bio cist od grijeha. Samo tri mjeseca nakon rodjenja Jahja a.s. rodio se Isa a.s.

Zekerijja i jahja a.s. su pozivali narodu Benu Israila kojim je vladao silnik. Taj vladar je, kao i mnogi vladari danas, pokazivao postovanje prema ucenim iako su ti vladari u svojoj biti nakaradni ljudi.

Jednog dana vladar pozelje da se ozeni svojom braticnom, koja ga opcini svojom ljepotom a i ona je bila pohlepna za prijestoljem. Njezina majka je podrzavala u toj pohlepi. To je njihova izopacenost, a dobro im je bilo poznato kako im to vjera njihova zabranjuje. Vladaru je kao i svim njegovim podanicima bilo poznato da su Zekerijja i Jahja poslanici. Vladar odluci zatraziti dozvolu i izuzeć

e za takav brak od njih. Pokušali su velikim darovima i imetkom isposlovati takvo dopustenje za kralja od Jahja a.s. Ta djevojka je bila bludnica i nju nije zanimalo sto je takav brak nedopusten. Kad su zatrazili misljenje Jahja a.s., o takvom braku, on se obrati ljudima i javno obznani kako je brak sa amidjom haram – zabranjen. Ovakav postupak zestoko naljuti vladara i tu djevojku. Ako bi se njom ozenio javno bi pocinio grijeh. On odluci da se njome ipak ne ozeni. U mnogim predajama se spominje da je ta djevojka u jednoj od njihovih grijesnih noci pjevala i plesala tom vladaru koji je pozelje za sebe ali ona to odbi govoreci mu:

-Moze ali pod uvjetom da me ozenis.
-On joj rece, kako cu te ozeniti kad Jahja to ne dozvoljava.
-Donesi mi njegovu glavu, to ce biti moj mehr.
Zavelaga je tako jako da u tom momentu naredi:
-Donesite mi glavu Jahja’a!

Vojnici nadjose jshja’a kako klanja u mihrabu i ubise ga. Odsjekose mu glavu i na sahanu je kralju donesose. Vladar ponudi sahan sa glavom Jahja’a i to bi mehr ovog bludnog braka. Mnogi sahih-hadisi spominju kako je:

Glava Jahja’a data kao mehr za brak sa jednom od bludnica Benu Israila.
(Ibnu Sejib Musannef, hadis 30674.)

Pogledajte u iskusenja kojima su bili iskusani poslanici, a.s.

’’Iskusenje covjeka bude shodno velicini njegove vjere.’’

Vecina predaja spominje kako je Zekerijja a.s. tada bio ziv. Htjedose i njega ubiti, ali se on sakri u jedno drvo. U tim predajama ima odredjenih slabosti, ali te predaje su brojne i jacaju jedna drugu. Zekerijja naredi drvetu da se otvori i ono ga poslusa, potom dodje sejtan i uhvati za kraj njegove odjece. Vojnici su tragali za Zekerijjaom, alig a nisu mogli naci, pojavi se pred njima sejtan u obliku covjeka i upita ih:

-Zar ne vidite odjecu na drvetu? -Rascijepite drvo!

Rascijepise ga i ubiseAllahovog poslanika Zekerijja a.s.
Predaje o ubistvu Jahjaa su vjerodostojne, dok u predajama o ubistvu Zekerijja a.s. ima odredjeni slabosti. U istom vremenu sa ovom dvojicom poslanika je zivio treci Allahov poslanik, Isa a.s. Ubistvo Jahja i Zekerija a.s. se desilo kada je Isa a.s. imao trideset godina.

hadisi-blogger

<