<

Željka Cvijanović vidi šansu u prijedlogu Rusije i Kine o BiH

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je da način na koji se imenuju visoki predstavnici “nije propisan dejtonskom procedurom”, što je RS i osporila, te naglasila da je prošlo vrijeme nametanja rješenja u Bosni i Hercegovini.

“Ako je nešto propisano, zašto vi očekujete od nas da se pridržavamo, a vi to ne činite samo zbog toga što djelujete na međunarodnoj sceni. Imate more fabrikacija, netačnih izvještaja koje je plasirao i dosadašnji visoki predstavnik i oni prije njega jer su htjeli smišljeno da sakriju prave problem. Da kao probleme ističu svakoga ko ne misli da država treba da bude centralizovana”, rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da se tu krije “bošnjačka agenda koja znači centralizaciju u kojoj će neko biti dominantan, a to je bošnjački narod”.

“Oni će tu centralizaciju iskoristiti da ta dominacija, koja bi bila etnička, postane kao građanska”, navela je Željka Cvijanović.

Željka Cvijanović: Izmišljeno 200.000 stanovnika

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da je u “Bosna i Hercegovina bila još jedna fabrikacija, ona u vezi sa popisom stanovništva iz 2013. godine do kojeg je trebalo dugo da se dođe, a još duže da se stigne do rezultata”.

“Upravo zbog tih podmetanja i lažiranja izmišljen je jedan broj stanovnika BiH, blizu 200.000 ljudi koji nisu trebali da budu popisani. Oni su prevagnuli da neko može da priča kako je neki narod dominantan u odnosu na druge”, rekla je Cvijanović za Radio Republike Srpske.

Ocijenila je da je “sve ovo laž” i da RS ne želi da živi u tome, već u ustavnom realitetu, da se dogovaraju i mijenjaju stvari i da postoji saglasnost.

Prema njenim riječima, novi visoki predstavnik dolazi u veoma nepovoljnom političkom momentu i za međunarodno predstavljanje i za neko interno funkcionisanje u državi.

“Dok god nemate dijalog nemate ni suštinsko opredjeljenje i političku volju da rješavate stvari i onda vam još dođe visoki predstavnik. Njegova uloga je da nešto nametne, ali su prošla vremena kada se to moglo”, rekla je Željka Cvijanović.

Ocijenila da vidi šansu u prijedlogu Rusije i Kine u Savjetu bezbjednosti UN-a da budu ukinuta bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH. Naglasila je da bi to moglo biti “spašavanje bar nekog kredibiliteta stranog faktora u BiH”.

Rusko-kineska rezolucija

Ukoliko bi bila usvojena rusko-kineska rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN-a, istakla je Cvijanović, to bi značilo da se stvari vraćaju u neko očekivano dobro stanje.

“Način na koji dolazi ovaj visoki predstavnik je pogrešan. S druge strane, svjesni smo da je on dejtonska kategorija i tu nema dileme, ali Dayton nije rekao da oni mogu mijenjati Ustav, nametati ustavna rješenja, sankcionisati ljude i ostaviti ih bez osnovnih prava. Oduzme im se radni angažman, dokumenta i oni su nepostojeći. Poslije svega nisu imali pravo da se obrate ijednom sudu”, istakla je Cvijanović.

Entitetska predsjednica smatra da novi visoki predstavnik može samo da se vrati u svoj mandat. Da radi što mu on propisuje, a ne da nameće rješenja.

Prema njenim riječima, “bošnjačke političke partije navijaju za novog visokog predstavnika Christiana Schmidta što njemu predstavlja ogroman problem jer ga propagira samo jedna strana u BiH”.

Prema njenim riječima, suština demokratije je da možete biti pozvani na odgovornost, da vas neko bira i uskrati povjerenje ako nešto niste dobro uradili.

Ona smatra de je politički veoma pogrešno što lider SDA Bakir Izetbegović i ta stranka imaju otpor prema razgovoru.

Željka Cvijanović je dodala da je politički pogrešno i ono što radi opozicija, koja dobija pozive na određene događaje, da iskažu svoje mišljenje, ali se oni “isključe” umjesto da u institucijama kažu šta nude.

Govoreći o Rezolucijama o genocidu u Srebrenici, koje su usvojili parlamenti u Podgorici i Prištini, istakla je da proces pomirenja u BiH koči tretman stradalnika i “nejednak odnos prema žrtvama u prethodnom ratu od međunarodne zajednice i nametnute agende koja su došle od bošnjačke politike”.

Cvijanović ističe da su problem i međunarodni i domaći sudovi pred kojima se mnogi oslobađaju krivice, dok Srbi dobijaju ogromne kazne.

<