<

ŽELJKA CVIJANOVIĆ OTKRILA DODIKOVE NAJVEĆE STRAHOVE: „Bakir Izetbegović Želi Da Nađe Nekog Drugog Za Formiranje Vlasti Na Nivou BiH, Bez Obzira…“

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je blokada procesa formiranja vlasti na nivou BiH plod politikantstva i da to stvara problem i u funkcioniranju entiteta jer je neophodna ratifikacija međunarodnih sporazuma i potvrda aranžmana u kojima su često zajedno dva entiteta.

“To je nešto što urušava i ugled BiH. Za Savjet ministara se kaže da je u tehničkom mandatu, ali on nije ni u kakvom mandatu, jer za šta god da se obratite, odgovor je da oni čekaju da odu i da ne mogu da preuzimaju obaveze na sebe. To znači zaustavljanje i odgađanje projekata koje smo započeli sa međunarodnim institucijama i aktivnosti sa EU i tu se vidi nedostatak njihovog kredibiliteta i legitimiteta”, naglasila je Cvijanovićka.

“Postoji zbir, matematika i način da bude formirana stabilna parlamentarna većina za funkcionisanje Savjeta ministara, ali su u pitanju politička igra i uslovljavanja u vezi sa kandidatom za predsjedavajućeg Savjeta ministara ili priča o NATO-u”, rekla je Cvijanović za RTRS.

Prema njenim riječima, ta politička igra je koordinirana i dolazi iz Sarajeva.

“Ja bih to nazvala samovoljom jedne partije koja je okupila druge partije koje dijele njeno mišljenje u nastojanju da odmaknu SNSD od vlasti u Sarajevu uprkos činjenici da je dobio najveću podršku građana i kredibilitet na izborima. SDA ne odgovara da SNSD bude u vlasti i oni su se, nažalost, povezali sa stranim faktorom i gaje to kao normalan ambijent u kojem neće doći u vlast oni koji su izabrani u Srpskoj nego neki drugi ili ćemo biti u ovom mrtvilu neopravdano dugo. To je štetno za BiH i entitete”, upozorila je Cvijanovićeva.

Ona je uvjerena da je Savjet ministara mogao da bude formiran prije četiri ili pet mjeseci.

“Mi u junu pričamo o tome da nismo sproveli rezultate izbora koji su održani u oktobru prošle godine, a mogli smo to uraditi. Kakvu poruku šaljemo? Pobjednici su poznati u sva tri naroda i ta vlast treba da bude sastavljena od pobjednika”, izjavila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je insistiranje na aktivaciji Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) izgovor za formiranje vlasti na nivou BiH.

“MAP je izmišljena tema. Uslovljavati stvari unaprijed pokazuje lošu volju i zlu namjeru. Traži se razlog koji djeluje da jeste problematičan, odnosno da neka druga ili treća strana ne može da ga prihvati. Postavi se sve tako da namjerno možete imati dugometražni filim i igrati političku igru u kojoj ćete neke držati odmaknute od pozicija koje im pripadaju u Sarajevu”, rekla je Cvijanović.

“Ako ćemo ovako postaviti stvari, onda treba da kažemo da je prioritetni politički cilj Republike Srpske kretanje ka EU, a na tom putu su nas zaustavili, iako su Evropljani rekli da mora biti formirana vlast, a to nije urađeno”, kazala je ona.

Predsjednica RS-a nadalje tvrdi da lider SDA Bakir Izetbegović želi da nađe nekog drugog za formiranje vlasti na nivou BiH, bez obzira što nisu dobili podršku na izborima.

“To ne bi bilo prvi put. Međutim, SNSD je jasno prošli put vidio šta znači kada su različite političke garniture na vlasti u Srpskoj i na nivou BiH. Evropski put zahtijeva koordinaciju svih nivoa vlasti, a ne da svako radi za sebe kako hoće”, rekla je Cvijanovićka.

(SB)

<