<

ZEKAT SE MORA PLATITI NA RAČUN U MEDINI???

Evo zašto mi je drag Izet efendija Čamdžić… Zato što ulema objasni, imami prenesu, a džematlije, vjerne Islamskoj zajednici ispoštuju…
Čovjek ispriča, dobio sam riješenje da platim porez.Znajući da se prihodi od poreza raspoređuju tako da se iz njih,između ostalog,plaćaju državne službe:policija,nastavnici,socijalni radnici…,odlučio sam da porez ne uplatim na općinski ili račun kantonalne vlade,već,želeći kako mi to volimo reći,da dođe u prave ruke,razdijelio sam taj novac na nekoliko policajaca,dva-tri nastavnika,dao sam nešto i onima koji rade u administraciji itd.Međutim,nakon nekoliko sedmica,dođe mi opomena,nisi platio porez.Pomislih,pa već sam ga platio i to po mojem mišljenju na posve ispravan način.Prešutih se i ogluših na tu opomenu,a onda mi nakon nekoliko sedmica stiže rješenje da mi se u vrijednosti neplaćenog poreza,i s obzirom da državi kamate nisu haram,i njih je na iznos neplaćenog poreza dodala,konfiskuje imovina.Shvatih da ako hoćeš da ispravno postupiš,moraš poštivati institucije.I u slučaju poreza,možeš ga samo institucionalno,na,na početku spomenute račune uplatiti i tako od neugodnosti zaštititi.
Ramazan je,to je vrijeme svih aspekata ibadeta:i tjelesnog,i duhovnog,i imovinskog.U ovom mjesecu postoji propisana,vadžib sadaka-sadekatul fitr.Diljem ummeta, tradicija je da se i zekat u ovom mjesecu daje kako bi se veća nagrada za to djelo postigla jer izvršiti farz u ovim danima je kao njih sedamdeset izvan ramazana.
Malo ko od nas ne zna da je Poslanik zekat sakupljao organizirano,institucionalno i da ići i dijeliti ga po vlastitoj želji i izboru kao što je čovjek u priči s početka,činio s porezom, je neispravno.Malo ko od nas nije čitao ili slušao da je Ebu Bekr pokrenuo rat,oružanu borbu,protiv plemena i skupina koji su odbili dati zekat,nisu ga htjeli uplatiti na račun hilafeta u Medini.
Znao je Poslanik,a i Ebu Bekr je znao za ajet iz sure Tevbe:“Zekat pripada siromasima i nevoljnicima i onima koji ga sakupljaju i onima čija srca treba pridobiti i za otkup iz ropstva i prezaduženima i u svrhe na Allahovom putu i putniku-namjerniku.Allah je odredio tako! A Allah sve zna i mudar je“.(Tevbe 60) Znali su za ovih osam kategorija,ali niti su oni svoj,niti su dopuštali da drugi ,njihovi savremenici,svoj zekat daju pojedincima.To bi,takav način plaćanja zekata isti obesmislilo i tada hilafet-državu oslabilo,a sada nas Bošnjake i islamsku zajednicu.
Ako bismo zanemarili instituciju i svi svoj porez na plate,i sve ostale državne prinadležnosti,kako ko i kome hoće plaćali,države ne bi bilo,zato je ona uvela i instrument prisile da bi funkcionisala. To je uradio i Ebu Bekr,instrumentom prisile je podčinio ljude da ispunjavaju svoje vjerske obaveze na ispravan način i tako osiguraju sebi i drugima sigurnost ovdje i spas tamo.
Često se susrećem,u ramazanu svakodnevno,s pitanjem imaš li efendija nekoga kome bi dao zekat,htio bi da moj zekat dođe u prave ruke?Odgovaram,sadaku možeš dati kome hoćeš, ona pripada ljudima,zekat,ako si dužan i želiš dati moraš ,da bi bio ispravan, dati ga u instituciju,u našem slučaju,Islamskoj zajednici.Sve drugo je put kojeg je čovjek u priči o plaćanju poreza prošao.Ako neispravno podijeliš zekat,doći će ti opomena.Allah dž.š. će naći način da te opomene,da te podsjeti na tvoju obavezu imovinskog ibadeta.Poslije opomene slijedi pljenidba imovine.Čime i kako ???E,to Allah odlučuje:poplavom,požarom,krađom,kojim načinom propasti,sam će Allah odlučiti.
Allah dž.š. nam naređuje da se instituciji pokoravamo i da gradimo i njegujemo kulturu življenja reda i poretka.Uzvišeni kaže :“O vjernici,pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim „(Nisa 59).Mnoge borbe moramo voditi na planu našeg opstanka ovdje,jedna od važnih i teških je borba za poštivanje institucija i građenje povjerenja u njih.Jučer su se ashabi i Poslanik vratili sa Bedra u Medinu.Pobijedili su na Bedru,trijumfovala je Istina i time su osnažili svoju zajednicu i državu.Zahvaljujući pojedinačnim donacijama i ličnim učešćem osigurali su sredstva za bedransku bitku.Tako su postupili jer još ne biješe izgrađen sistem i naplata propisanih poreza(čitaj zekata).Bilo je među njima onih koji su imetak čitav ili pola istog davali za opremanje vojske.Kad se država uredila a to je već iduće godine bilo, uhudsku bitku finansirali su i vojsku opremali iz državne kase-Bejtul-mala.Po povratku u Medinu,naučeni na putu između Bedra i Medine,ashabi i Poslanik su velikom žrtvom i odricanjem,borbom sa samim sobom izgradili sistem i postali uvaženi,možemo slobodno reći zahvaljujući svojoj organiziranosti u svim sferama življenja,postali su presudan i politički i ekonomski i vojni faktor.
Šta nama Bedr danas govori?Kaže nam,izborite se sa sobom i gradite institucije i izgrađujte povjerenje u njih . Ne može narod opstati bez institucija.Bedr nam još kaže,ne tumači sebi ajete Kur’anske kako bi izbjegao izvršiti propis vjerski.
Osam je kategorija kojima zekatska sredstva pripadaju.Kojoj će kategoriji biti data odlučivao je Poslanik i Ebu Bekr.Kojoj će kategoriji u našoj domovini biti data odlučuje Islamska zajednica.Sve drugo je pogrešan put i objava rata Allahu i Poslaniku.
Uzvišeni Bože,pomozi nam da razumijemo vjeru i daj nam snage da se pokorimo predstavnicima našim koji se pokoravaju Tebi.Amin.
30.04.2021.god
Izet ef. Čamdžić
<