<

Zdravko Mamić pokreće veliki biznis u BiH: “Namirisao je dobru šansu za zaradu”

Zdravko Mamić gradit će sportski centar u Ravnom. Od Općine je već kupio zemljište i samo je pitanje vremena kada će svoje poslovno carstvo proširiti na jugoistok Hercegovine, tek kojih desetak kilometara dalje od Dubrovnika, piše “Slobodna Dalmacija“.

Nakon što je Sud BiH odlučio da Zdravko Mamić, koji se od juna 2018. godine nalaz u Međugorju, ne može biti izručen Hrvatskoj, koja ga traži zbog višemilionske prevare, nekadašnji prvi čovjek Dinama definitivno ostaje u BiH. S obzirom na njegov nemiran duh, teško je povjerovati da će Zdravko Mamić dokono šetati po Hercegovini.

Dapače, očekivati je neki njegov ‘bombastični’ poslovni potez, a prvi korak je već učinio kupnjom zemljišta u Ravnom. Za sada je riječ o sportskom centru, a možda sve prijeđe u projekt kakvog turističkog naselja ili pak urbanih vila kakve posljednjih godina niču u općini Ravno, tačnije u naselju Ivanica, s koje puca pogled na Župu dubrovačku.

Tamo je već djelimično sagrađeno turističko naselje nazvano ‘Dubrovački visovi’, zbog čega su negodovali Dubrovčani tražeći više puta zabranu korištenja pridjeva “dubrovački” s druge strane granice u Hercegovini. Na taj su problem upozoravali nadležne hrvatske institucije, ali ništa se nije promijenilo pa se turističko naselje na Ivanici i dalje zove “Dubrovački visovi”.

I sama Općina Ravno u svoje strateške planove uvrstila je turizam kao glavnu gospodarsku granu, pa ne začuđuje interes Zdravka Mamića za investiranje u taj dio jugoistične Hercegovine.

Stanovnici i općinske vlasti ove hrvatske općine u BiH, gdje je oduvijek na vlasti HDZ, oduševljeni su idejom gradnje sportskog centra. Nadaju se kako će Zdravko Mamić doslovno preporoditi općinu Ravno. Kada je tamošnja političarka Stana Burić na svom Facebook profilu još prije nekog vremena objavila informaciju da je Zdravko Mamić kupio zemljište na kojem će graditi sportski centar, krenule su salve oduševljenja i komentari podrške Mamiću i njegovoj ideji investiranja u Ravnom.

Iako je od sklapanja posla između Općine Ravno i Zdravka Mamića, koji je proslavljen i zajedničkom veselicom u jednom tamošnjem restoranu, prošlo više od četiri mjeseca, na terenu se još ništa konkretno ne događa.

Potvrdila je to i sama Stana Burić, Ravanjka, istaknuta članica HDZ-a BiH i aktuelna vijećnica te stranke u Skupštini HNK, koja je i dovela Zdravka Mamića u Ravno.

Tek je kazala da će javnost o svemu biti obaviještena kada za to dođe vrijeme, ali nije precizirala kada će se zakopati prva lopata za Mamićev sportski centar u Ravnom.

– Nismo još počeli raditi – kratko je odgovorila Stana Burić.

O konkretnom projektu sportskog centra nije željela ništa otkriti, kao niti o cijeni po kojoj je Mamić kupio općinske kvadrate. Međutim, na službenim stranicama Općine Ravno istaknuto je nekoliko javnih poziva-licitacija za prodaju općinskog zemljišta tokom ove kalendarske godine sa početnom cijenom od četiri konvertibilne marke za kvadrat.

Hiljadu kvadrata takvog zemljišta prodaje se za oko 16 hiljada kuna pa se može pretpostaviti da je Zdravko Mamić upravo u tako povoljnoj cijeni vidio priliku koja se ne propušta, jer se jeftino može dobiti građevinsko zemljište nadomak Dubrovnika.

Zdravko Mamić nesumnjivo je namirisao dobru šansu za zaradu i odlučio se za kupovinu zemljišta u Ravnom, posebno nakon što je Sud BiH donio pravomoćno rješenje da nema uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj. Tako je ova trakavica okončana, jer ne postoji druga pravna mogućnost po ovoj optužnici za povratak Mamića u Hrvatsku, koji će se očito sada, kada se stiša pravosudna halabuka, planira posvetiti ulaganjima u Hercegovini.

Podsjetimo, Mamić je u BiH došao uoči izricanja prvostepene presude kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora. Od tada živi u Međugorju i u više je navrata isticao kako ne vjeruje pravosuđu Hrvatske, a od izručenja ga štiti bh. državljanstvo.

<