<

ZAŠTO SU MUSLIMANI DALI PODRŠKU BIDENU? ERMIN SINANOVIĆ NAM DAJE ODGOVORE

Ermin Sinanović politolog i izvršni direktor Centra za islam u savremenom svijetu (CICW) bio je gost emisije Dobar dan BiH Hayat TV-a.

Kakva je trenutna atmosfera u SAD-u? Kako je na ulici među građanima?

Trenuto nema uvida kako je na ulicama jer je zbog korone ograničenokretanje. Washington je pola sata od mene. Ići tamo nije baš poželjno. Ali općenito osjeti se atmosfera iščekivanja, svi čekaju prebrojavanje da završi u državama koje su između, dok ne završi prebrojavanje glasova neće se znati ovi rezultati. U Pensilvaniji koja može donijeti odluku rezultati se neće znati do petka jer se čekau rezultati glasanja putem pošte pa se tek u petak prebrojavaju.
Ko će biti predsjednik SAD-a bit će poznato za vikend?

Ja mislim da se to ni tada neće znati. Može doći do sudskog procesa. U slučaju da jedan od kandidata dobije većinu u elektronskom koledžu onaj ko je izgubio može uložiti žalbu i sada je pitanje kako će američki sudovi reagirati. Ako dođe do tužbe ona može otići do Vrhovnog suda kao što je bio slučaj 2000. godine. Tada je ponovo došlo do prebrojavanja glasova na Floridi gdje je razlika bila toliko mala da je Vrhovni sud naložio da se prestane prebrojavati i to je Bushu donijelo prevagu i on je pobijedio i to se čekalo do decembra. Nije isključeno da opet budemo čekali do decembra.
Javnost je bila ubijeđena u Bidenovu pobjedu. Vodio je u anketama na nacionalnom nivou. Prema do sadašnjim rezultatima ne možemo reći ko će pobijediti. Trump se dobro drži u ovoj utrci.

Ankete su se opet pokazale nepouzdanima kao što je to bio sučaj prije četiri godine. Mada već se govorilo da anketama ne treba vjerovati jer je razlika između Bidena i Trampa prema njima unutar statističke greške. Tako da su svi bili oprezni i nisu htjeli davati prognoze o ovme pitanju.
Prema istraživanju ogromna većina muslimana u SAD glasala je za Bidena. Također, zabilježen je i visok odziv za glasanje od preko 84 posto. Zašto su muslimani podržali Bidena i je li ova ovolika izlaznost očekivana?

Izlaznost je očekivana. Prije četiri godine glasalo je više od 120 miliona a sada se očekuje da će to biti između 160-170 miliona građana. Američki musimani su mobilizirani zbog Trumpove politike jer je prvu stvar koju je učinio je bio zabrana useljavanja muslimana, što je bilo prvobitno za sve muslimane iz cijelog svijeta a sada se odnosi na šest država po izgovorom da su iz tih zemalja povezanisa terorizmom.
(Faruk Durmišević)

Hayat

<