<

WHO: Prije treće doze najprije siromašne vakcinisati prvom dozom

Države koje naručuju vakcine za davanje treće doze već vakcinisanom stanovništvu ne bi trebale to raditi sve dok imamo zemlje u kojima građani nisu primili ni prvu dozu vakcine, poručili su u ponedjeljak iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da smrtnost od COVID-19 ponovo raste, da delta varijanta korona virusa postaje dominantna i da mnoge zemlje još nisu dobile dovoljno doza vakcine ni da zaštite svoje zdravstvene radnike, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Podsjetio je da se delta soj, veoma zarazna varijanta koja je prvi put otkrivena u Indiji, sada širi u 104 zemlje.

Snabdijevanje neujednačeno i nepravično

“Globalni jaz u snabdijevanju vakcinama je izuzetno veliki, snabdijevanje je neujednačeno i nepravično. Neke države i regije naručuju milione vakcina za administriranje treće doze, dok neke zemlje nisu uspjele vakcinisati ni svoje zdravstvene radnike, ni najugroženije grupe stanovništva”, upozorio je Tedros.

Pomenuo je kompanije Pfizer i Moderna kao one kojima je cilj da prodaju vakcine za administriranje dodatne, treće doze u državama u kojima je veliki broj građana već vakcinisan.

Tedros je ukazao da bi, umjesto toga, ove kompanije trebale preusmjeriti vakcine u COVAX program WHO-a, koji (besplatno) isporučuje vakcine siromašnijim zemljama.

IZVOR: AGENCIJE
<