<

Wall Street oštro pao, dionice Facebooka potonule za pet posto

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagači zabrinuti zbog rasta prinosa na američke državne obveznice i burnih pregovora u Washingtonu o zaduživanju i finansiranju saveznih službi.

Dow Jones pao je 323 boda ili 0,94 posto, na 34.002 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,3 posto, na 4.300 bodova, a Nasdaq indeks 2,14 posto, na 14.255 bodova.

Za S&P i Nasdaq indeks to je najniži nivo od jula, pri čemu je S&P sada udaljen od svog rekordnog nivoa oko 5 posto.

Najviše su jučer pale cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon i Alphabet, više od 2 posto.

Dionica Facebooka pojeftinila je, zapravo, gotovo 5 posto, nakon što su pale aplikacije te društvene mreže i bile nedostupne hiljadama korisnika.

“Za tehnološke kompanije to je kratkoročna stvar, dio procesa korekcije. No, kamate su, jasno je, preniske, djelimično zbog popustljivih politika centralnih banaka, a sada ulagači očekuju zaoštravanje monetarnih politika, pa se kamata bliži realnim nivoima”, kaže Jack Ablin, direktor u kompaniji Cresset Wealth Advisors.

Prinosi na državne obveznice rastu jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike Feda, s obzirom na to da se inflacija kreće na visokim nivoima i da se ekonomija oporavila od koronakrize.

Jučer je predsjednik ogranka Feda u St. Louisu James Bullard upozorio da bi inflacija mogla ostati povišena još neko vrijeme, dok su dosad zvaničnici centralne banke poručivali da će inflacijski pritisci biti privremeni.

A to bi moglo natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo.

Rast prinosa na obveznice posljedica je također napornih pregovora u Washingtonu o zaduživanju države, proračunu i povećanju poreza.

Predsjednik SAD-a Joe Biden kazao je da ne može garantovati da vlada neće prekršiti ograničenje državnog duga od 28.400 milijardi dolara, ako se republikanci ne pridruže demokratima u glasanju za podizanje tog plafona, s obzirom na to da je država suočena s rizikom da neće moći plaćati svoje dugove za samo dvije sedmice.

Zbog svega toga, jučer je nastavljen pad berzovnih indeksa, nakon što je Dow Jones prošle sedmice skliznuo 1,4 posto, S&P 500 više od 2, a Nasdaq više od 3 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,23 posto, na 7.011 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 posto, na 15.036 bodova, a pariški CAC 0,61 posto, na 6.477 bodova.

<