<

Vučić: Gdje je nestalo 400.000 Srba i Jugoslovena iz Hrvatske?

Ponovio je da je to za Hrvatsku “radostan dan” a za Srbiju “jedan od najtužnijih dana u savremenoj srpskoj istoriji”

Gdje je nestalo 400.000 Srba i Jugoslavena iz Hrvatske, upitao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić hrvatske dužnosnike u subotu, uoči ubilježavanja akcije ‘Oluje”.

Odnosi Beograda i Zagreba svakog se avgusta zaoštravaju na obljetnicu te vojno-policijske operacije kojom je Hrvatska 1995. pobjedila u ratu protiv JNA i pobunjenih lokalnih Srba, javlja Hina.

Za Hrvate se radi o legitimnoj operaciji kojom su oslobođeni dotad okupirani teritoriji, a za Srbe o etničkom čišćenju njihovih sunarodnjaka iz Hrvatske.

Vučić je od hrvatskih vlasti zatražio da objasne kako je od 582.000 Srba i 106.000 Jugoslavena po popisu stanovništva Hrvatske iz 1981., u popisu 2011. ostalo 184.000 Srba.

Štoviše, uvjeren je da će Srba 2021. biti manje od 150.000.

“Ako kažete da je 100.000 otišlo ‘trbuhom za kruhom’, gdje je nestalo 400.000 ljudi? Kako ćete to objasniti, kako se to dogodilo?”, upitao je Vučić.

Ponovio je da je to za Hrvatsku “radostan dan” a za Srbiju “jedan od najtužnijih dana u savremenoj srpskoj istoriji”.

“Naš je zadatak da se ne stidimo naših suza i da poštujemo tuđe žrtve, ali da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne umanjujemo i da o njima govorimo”, izjavio je Vučić novinarima tokom obilaska gradilišta na Trgu Republike u Beogradu.

Proslava 24. obljetnice “Oluje” tradicionalno će se u ponedjeljak 5. avgusta održati na tvrđavi u Kninu, nekadašnjem uporištu pobunjenih hrvatskih Srba i prisustvovat će joj najviši hrvatski dužnosnici. Taj se dan u Hrvatskoj slavi i kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

fokus.ba

<