<

Vojnici Kfora stigli na Jarinje: Povećali smo broj rutinskih patrola širom Kosova

Vojnici Kfora pojavili su se danas u blizini grnaičnog prelaza Jarinje gdje su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije. Iz Kfora poručuju da “pomno prate situaciju na cijelom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sjever”.

“Kfor pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primejnu svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1999. – kako bi se osiguralo sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sjeverno Kosovo”, naveli su iz Kfora.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas kako je zajedno sa minitrom unutrašnjih poslova Kosova Xhelalom Sveclaom održao sastanak sa komandatom KFOR-a, ali da nema informacije o tome kako KFOR namjerava da interveniše na sjeveru Kosova, te da zamijeni pripadnike ROSU-a na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Saff.ba

<