<

VOJIN MIJATOVIĆ POSLAO PORUKU PATRIJAHU: “IZMJESTITE CRKVU SA ZEMLJE FATE ORLOVIĆ”

Vojin Mijatović na svom Facebook profilu poslao je poruku patrijarhu Srpske pravoslavne crkve te mu poslao poruku koju prenosimo u cijelosti.

PISMO I MOLBA PATRIJARHU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE POVODOM IZMEŠTANJA CRKVE SA ZEMLJE FATE ORLOVIĆ

Pre svega, dopustite mi da Vam čestitam izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve i iskreno Vam želim uspeh na toj najuzvišenijoj dužnosti.
Vijest da ste naslednik Svetog trona pećkoga je veoma pozitivno intonirana i prihvaćena sa simpatijom među vernicima i ljudima dobre volje ovih prostora.
Velika mi je čast što sa ove vremenske distance od Vašeg ustoličenja mogu da Vam se obratim i zahvalim što nastavljate pokazivati da verske zajednice mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti, te stvaranju i negovanju dijaloga, razumevanja i tolerancije. Prema tome, molim Vas da ovu čestitku ne shvatite kao zakasnelu i kurtoaznu, nego iz punog srca i za sve učinjeno za ovo kratko vreme.
Prije nekoliko godina ste istakli da ćete celim svojim bićem uz milost Božju raditi na povezivanju ljudi i uspostavljanju mostova među ljudima.
Na toj velikoj misiji zaceljenja teških rana u narodima na ovim prostorima i izgradnje međusobnih poverenja puno je prepreka.

Za Vašu svetu pastirsku dužnost, kao i za sve nas potrebno je vreme za krucijalno pomirenje, ali svako od nas može dati značajan doprinos u rješavanju problema pojedinca, te Vam se obraćam sa molbom za pomoć u prevazilaženju jednog od mnogih koji su prisutni.
Molim Vas da sa svojim neupitnim i dokazanim autoritetom pomognete u slučaju izmeštanja crkve sa parcele i dvorišta Fate Orlović u mjestu Konjević Polje u opštini Bratunac.
Tragična sudbina Fate Orlović počinje 1995. godine kada su joj u genocidu u Srebrenici ubijeni muž i 20 članova porodice. Dok su se Fata sa sedmero djece i preživeli članovi porodice nalazili u izbeglištvu, imovina im je izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača bez zakonskog postupka eksproprijacije, te je na toj lokaciji izgrađena crkva.
Poslije više od 20 godina trajanja sudskih postupaka, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, kao najviša pravosudna instanca je u oktobru 2019.godine doneo presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović sa rokom izvršenja 01.04.2020. godine.

Indolentnost prema ovom nezakonitom postupku crkvenih i političkih struktura tog vremena i politizacija od strane vlasti Republike Srpske u ranijem periodu su neutralisali bilo kakvu mogućnost dogovora.

Danas, dnevno-politički sitni interesi i opstrukcija pravosnažne presude karakteriše Srpsku pravoslavnu crkvu kao saučesnika u otimanju tuđe neprikosnovene imovine.”
Nedostojan sam da Vašoj Svetosti tumačim crkvene kanone za zloupotrebu materijalne prirode i sve ostale Vaše svetonazore, ali Vas molim da učinite sve što je u Vašoj moći u rešavanju ovog problema između ostalog i iz poštovanja prema godinama i tragičnoj sudbini Fate Orlović.
Molim Vas da budete kao što ste rekli Božje oko koje drugačije ceni čoveka-ceni ga po srcu!
Osim svega navedenog, jedan od motiva da se obratim sa ovom molbom je i Vaš citat:
„ Važno je da ispunjavamo zakone, da praštamo i tražimo oproštaj. Bez toga mi ne samo da nismo hrišćani, nego se može reći da nismo ni ljudi. To što je hrišćansko, to je autentično i ljudsko!“

Potpuno svestan da Vašim autoritetom možete izdejstvovati da se crkva izmesti sa zemljišta Fate Orlovoić, molim Vas da shvatite da ovo nije samo rešavanje imovinskog problema jedne porodice, već jasan signal svima u Bosni i Hercegovini ali i regionu, da je kamen temeljac budućnosti normalizacija odnosa, ali i konačni dogovor srpskog i bošnjačkog narod na ovim prostorima.

To što smo radili u prošlosti nam nameće obavezu da budemo iskreniji i bolji prema budućnosti i našim naraštajima.
Vaša Svetosti ja sam se usudio da vam ovo napišem i zamolim Vas da upotrebite Vaš autoritet, ali vam ne pišem kao potpredsednik jedne političke partije, već kao čovek, kao Srbin i Bosanac, koji je odrastao na 100 m od Saborne crkve i Patrijaršije, i kao dete koje je pohađalo Osnovnu školu Kralj Petar I, koja deli dvorište sa Sabornom Crkvom, tik uz Kalemegdansku Tvrđavu.

Unaprijed zahvalan,
Vojin Mijatović
potpredsjednik SDP BiH

 

<