<

Visoki komesar UNHCR-a: Turska je u brizi o izbjeglicama primjer cijelom svijetu

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Filippo Grandi pohvalio je Republiku Tursku za njenu odlučnost i predanost u nastojanju da osigura zaštitu za sve ljude u potrebi te je poručio da je Turska primjer cijelom svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

UNHCR je saopćio da je visoki Komesar boravio u trodnevnoj posjeti u Turskoj i da se turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zahvalio na osiguravanju zaštite svima kojima je ona potrebna.

Grandi je ocijenio da je politika Turske prema izbjeglicama izuzetno pozitivna i kako omogućava izbjeglicama pristup obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

“Turska je primjer cijelom svijetu i to, ne samo zato što i dalje zbrinjava i štiti miliona izbjeglica, već i zbog načina na koji to radi“, navodi se u saopćenju UNHCR-a.

Komesar Grandi je pozvao međunarodnu zajednicu, države i međunarodne organizacije da pomognu izbjeglicama i Turskoj njenom narodu koji velikodušno zbrinjava te ljude.

Grandi je tokom posjete u Turskoj razgovarao sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i turskim ministrima unutrašnjih i vanjskih poslova, a u Sanliurfi i Gaziantepu se sastao sa lokalnim vlastima, predstavnicima Turskog crvenog polumjeseca i izbjeglicama.

<