“VIRUSNO PROFITERSTVO”: Utrostručene cijene zaštitne opreme koju Kina prodaje zemljama pogođenim koronavirusom

Zbog pandemije koronavirusa u svijetu je zavladala golema potražnja za zaštitnom opremom – maskama, rukavicama, respiratorima… A najveći svjetski proizvođač te opreme je Kina, zemlja iz koje je i krenulo širenje zaraze i koja je prva uspjela obuzdati epidemiju COVID-19. Europske i druge zemlje nemaju dovoljno kapaciteta za proizvodnju maski, rukavica i respiratora pa im je stoga glavni oslonac u tome Kina. A koja, prema iskustvima dobavljača i kompanija koji se bave medicinskom opremom, masno zarađuje na tuđoj nesreći.

Rukavice s 2 na 12 dolara

A jedna od kompanija koja nabavlja maske, rukavice i respiratore iz Kine je njemački Bauerfeind koji ima podružnice u 27 zemalja diljem svijeta. Karl Schmidt, generalni direktor Bauerfeinda za Bliski istok i Afriku, objašnjava da su prije pandemije kineske kompanije pakiranje od 100 komada nitrilnih rukavica prodavale za dva do 2,45 dolara da bi njihova cijena 2. marta kad se koronavirus već proširio svijetom, porasla na četiri dolara po kutiji, potom na sedam, a sad je već narasla na 12 dolara. Schmidt ističe da je isto i s cijenama maski, respiratora i druge medicinske opreme koja je potrebna za borbu protiv koronavirusa.

Tako kaže da je cijena maski onih najviše kvalitete koje imaju filtraciju i prozračnost od 98 posto prije pandemije iznosila 15 centi po komadu, a sad Kinezi za takve maske traže od 40 do 45 centi. No to nije, prema iskustvima Schmidta, jedini način na koji Kinezi manipuliraju cijenama opreme nužne za suzbijanje pandemije opasnog virusa.

– Za primjerice obični zaštitni mantil dobijemo ponudu od 1,38 dolara, a kad potvrdimo da bismo kupili 20.000 komada, onda ta cijene naraste na 1,85 dolara, a kad zatražimo predračun, to već skoči na 3,5 dolara – kaže Schmidt. Dodaje da je situacija s respiratorima, aparatima koji su nužni za preživljavanje najteže oboljelih od koronavirusom, još gora.

Prije pandemije respirator s potrošnim materijalom za godinu dana u kineskim tvornicama mogao se nabaviti za 15.000-16.000 dolara, a sad je njegova cijena narasla na 29.000-53.000 dolara. Pri tome, sve kompanije koje kupuju zaštitnu medicinsku opremu i aparaturu za borbu protiv koronavirusa moraju imati dopis svoje vlade da je ta nabava potrebna za tu državu. To pismo zatim kineski dobavljači dostavljaju tamošnjoj vladi, koja onda odobrava izvoz te opreme. No Schmidt kaže da se u međuvremenu događaju novi zapleti oko te narudžbe. Proizvođač od kojeg je naručio robu obeća mu isporuku respiratora u junu, julu ili avgustu, a u međuvremenu mu stiže ponuda od preprodavača respiratora koji nudi isporuku odmah, ali po cijeni od 40.000 do 50.000 dolara po komadu.

Usto, na tržištu se nudi i roba s lažnim certifikatima, a Schmidt upozorava da je od 10 kineskih certifikata njih osam lažno. Pri tome znaju u pošiljkama u kojoj je navodno medicinska oprema stavljati vrećice čaja ili slično.

Bauerfeind je velika, međunarodna kompanija koja ima svoje ljude u Kini i koji onda, objašnjava Schmidt, na licu mjesta pregledavaju pošiljke i provjeravaju jesu li u njima zbilja maske, rukavice….

– Puno kompanijka koje sad kupuju zaštitnu opremu iz Kine ne znaju procedure provjere certifikata i misle da nabavljaju ispravnu opremu. A cijene pri tome divljaju – ističe Schmidt, čija se firma inače bavi drugom vrstom medicinske opreme – zavojima, pelenama i slično, no sad su, kaže, prisiljeni raditi s opremom za koronavirus.

Trošak prijevoza veći 300%

– Kinezi svoju ekonomiju grade na našim leđima. Oni proizvode sav materijal potreban za izradu zaštitne opreme. A nama se usto trošak prijevoza povećao 300 posto. Sve moramo dopremati zrakoplovima – objašnjava Schmidt.

– Kad sve ovo prođe, vlade EU trebaju ispostaviti račun Kinezima. Sad je smiješno kad se govori da Kina pomaže Evropi, kad oni na, primjerice, respiratorima koje od njih kupujemo sad po ovim cijenama zarađuju milione. To je jako licemjerno – poručuje Schmidt.

(Vecernji list)