<

Velika pobjeda palestinskog naroda

Nakon uspostavljenog primirja između okupatorskog Izraela i Hamasa, mnogi arapsko-palestinski mediji i analitičari objavili su analize o posljedicama posljednjeg cionističkog napada na Gazu. Osim stravičnih razaranja Gaze i njene infrastrukture i ubistva oko 250 civila, među kojima 66 djeca, zanimljive su analize u kojima se nabrajaju uspjesi koje su Palestinci ostvarili nakon cionističkih napada na Gazu.

U jednoj od tih analiza spominju se sljedeći uspjesi palestinskog vođstva i palestinskih boraca:

– Sprečavanje upada cionista u džamiju Al-Aksa.
– Sprečavanje protjerivanja stanovnika iz naselja Sheikh Jarrah.
– Zatvaranje vrata ili kapije ”Mughrabi” (Bab al-Mughrabi – Dung Gate), jedne od glavnih kapija u Jeruzalemu, pred jevrejskim doseljenicima, što je pravi presedan.
– Preispitivanje palestinske stvari na međunarodnom nivou.
– Sprečavanje izdvajanja i izolacije bilo kojeg grada.
– Okupatorska policija primorana je da se kreće u civilnim uniformama i među njima vlada prava panika.

– Vraćen je patriotski duh kod Palestinaca na nacionalnom nivou, odnosno, na nivou cijele okupirane palestinske teritorije.
– Oživljavanje globalne podrške i solidarnosti bez presedana.
– Palestinci su uspjeli opovrgnuti laži cionističkog okupatora putem društvenih mreža.
– Otkrivanje zločina okupacije.
– Sukob je dokazao da je antiraketni štit ”Željezna kupola” postao sito za rakete kroz koje je prošlo stotine projektila.

– Posljednji događaji su pokazali da je narodna kohezija i udaljavanje od frakcionaškog duha najvažnija stvar (Pripadnici palestinskog naroda u Gazi, na Zapadnoj obali, u Jerusalemu, unutar Izraela i dijaspori, mobilizirali su se na način koji nije zapamćen desetljećima. Palestinci rade na jednom cilju, a to je oslobađanje od okova izraelskog režima ugnjetavanja. Zajedničkim snagama su podigli ustanak kao odgovor na sve veća ograničenja koja im je nametnuo Izrael u Jerusalemu i u znak protivljenja planu da se njihova braća u naselja Sheikh Jarrah protjeraju iz svojih domova).

– Palestinci vjeruju da je nakon posljednjih cionističkih napada na Gazu, zauvijek propao Trumpov ”sporazum stoljeća”.
– Vojna nadmoć nasuprot moralnoj nadmoći se vidljivo smanjuje.

ng>Izraelski ekonomski gubici u ratu protiv Gaze veći od dvije milijarde dolara

Izraelski portal “Ynet” objavio je analizu u kojoj se navodi da su izraelski ekonomski gubici nakon agresije na pojas Gaze premašuju dvije milijarde dolara.

Prema dosadašnjim pokazateljima ti gubici su mnogo gori od gubitaka koji su nastali kao posljedica izraelske agresije na Gazu 2014. godine, kada je izraelska ekonomija izgubila 0,3 % BDP-a za 51 dan sukoba.

Rabin dr. Donniell Hartman: Zašto je Izrael izgubio rat?

Hamasove rakete bile su usmjerene na nekoliko izraelskih vojnih i ekonomskih ciljeva, uključujući plinsku platformu Tamar i zračnu luku Ben Gurion. Također, zbog čestih raketnih napada iz Pojasa Gaze na izraelske gradove, kao što je Tel Aviv, odnosno zbog višednevnih blokada tih gradova, zabilježen je veliki gubitak.

Bez obzira na to koliko je milja Hamasovih tunela Izrael uništio i bez obzira na broj godina odvraćanja koje je Izrael dobio prije nego što je Hamas povratio svoju vojnu moć, jedno je jasno: Izrael je izgubio, a Hamas pobijedio.

To je zaključio izraelski rabin dr. Donniell Hartman u svom tekstu na portalu izraelskog lista The Times of Israel, u kojem je upozorio da izraelski prijatelji širom svijeta osjećaju sve veću zabrinutost zbog pitanja legitimiteta izraelskih zahtjeva i nailaze na poteškoće da to objasne drugima, posebno svojoj djeci.

Glavni urednik Haaretza: Ovo je najneuspješnija i najgluplja vojna operacija protiv Gaze

Aluf Benn, glavni urednik izraelskih novina Haaretz, opisao je agresiju na Gazu kao najneuspješniji i najgluplji rat koji je Izrael vodio. On smatra da je Izrael pokazao brojne slabosti, naročoito u obavještajnoj procjeni o snazi Hamasa. “Postalo je jasno da izraelska vojska nije imala pojma kako paralizirati i neutralizirati Hamasove sposobnosti”, napisao je Aluf Benn. Kao poseban neuspjeh Aluf Benn navodi da Izrael nije uspio zaštiti Tel Aviv, grad koji je do sada bio zaštićen od napada. Međutim, Hamas je ovaj put uspio svojim raketama da gađa mete i u Tel Avivu.

<