<

Vakufska direkcija osigurala 800.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli

U krugu Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Tuzla održana ceremonija povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju Roditeljske kuće u kojoj će boraviti djeca oboljela od raka i njihovi roditelji. Roditeljska kuća u Tuzli će biti druga ovakve vrste u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” pokrenulo je projekat izgradnje druge Roditeljske kuće na području FBiH, kroz koju pruža smještaj, psihosocijalnu podršku, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja djece oboljele od raka. Roditeljska kuća je više od pukog smještaja, ona je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi zajedno za svojim roditeljima, braćom i sestrama i porodicom – kazali su iz Udruženja.

Sredstva za izgradnju Roditeljske kuće pomogla je obezbijediti Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem svog partnera, Generalnog sekreterijata za vakufe iz Kuvajta. Radi se o 800.000 KM koje će biti dovoljne za izgradnju i opremanje kompletnog objekta Roditeljske kuće.

Prisutnima se obratila i Azra Lukavačkić, danas doktorica medicine koja je prije trinaest godina pobijedila ovu opaku bolest. Ona je istakla da je ponosna i sretna zbog Roditeljske kuće.

– Iz svog ličnog iskustva sam spoznala koliki je značaj imati Roditeljsku kuću, kolika je to podrška i pomoć porodicama, prije svega roditeljima djece oboljele od raka. Prije 13 godina u Tuzli nije postojalo odjeljenje dječije onkologije. Stoga sam ja, kao i ostala djeca morala da idem u Sarajevo. To je podrazumijevalo česta, duga putovanja i potrebu pronalaska adekvatnog smještaja što je dodatno zahtjevao psihofizički napor s obzirom da smo u tom periodu liječenja najviše vremena provodili u bolničkim sobama, što je dodatno praćeno osjećajem usamljenosti obzirom da smo bili odvojeni od porodice. Zato uvijek moram istaći da je ova Roditeljska kuća i ta atmosfera u kući neprocjenjiva. Samim tim što u Roditeljskoj kući borave oni koji dijele iste sudbine, nekako su jači i spremniji da savladaju sve te prepreke na putu ka izliječenju, nekako ta atmosfera koja će preusmjeriti to vaše razmišljanje da ste bolesni na neke zajedničke aktivnosti, na druženja – kazala je Lukavačkić.

Značajna uloga Vakufske direkcije
Najzaslužnija za izgradnju roditeljske kuće jeste Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je pomogla i posredovala da se obezbjede sredstva u iznosu od 800.000 maraka. Iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” su zahvalili Vakufskoj direkciji i za prijašnju, dugogodišnju saradnju koja je veoma uspješna.

Prisutnima se obratio i hfz. dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, koji je kazao da je jedan od osnovnih postulata misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini biti na usluzi ili služiti onima kojima je pomoć potrebna, odnosno služiti čovjeku.

Akos.ba

<