<

Uzavrela voda u Sredozemlju

Turska, Turska Republike Sjeverni Kipar, Libija, Izrael, Južni kiparski grčki sektor, Egipat, Liban, ovih sedam zemalja u istočnom Sredozemlju izvode istraživanja nafte i prirodnog gasa. U regiji su uposlene i firme iz SAD, Katara, Italije, Francuske i Koreje, zemalja koje ne posjeduju obalu u istočnom Sredozemlju. U vodama oko Kipra nalaze se velike rezerve prirodnog gasa, koje potiču želje raznih aktera za njihovom eksploatacijom.Prema podacima Američkog geološkog instituta (USGS) neotkriveni resursi u istočnom Sredozemlju procjenjuju se na milijarde kubnih metara prirodnog plina i barela rezervi nafte. Voda se zagrijava u Sredozemlju iz dana u dan, jednačine postaju sve složenije.
Spor je nastao oko plinskih blokova, odnosno područja na koja su podijeljene vode oko Kipra . Turska ne priznaje vladu Nikozije ili njezine sporazume o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Ankara smatra da pravo na eksploataciju plina imaju i kiparski Turci i sama Turska, i to u blokovima 4, 5, 6 i 7, koji su prema tvrdnjama Ankare u turskim vodama. Da bi ojačala svoju poziciju u ovom sporu, Turska je sklopila pomorski sporazum oko morskih granica sa Libijom, a na šta su odmah istim sporazumom reagirali Grčka i Egipat koji su na taj način definirali ekskluzivne ekonomske zone za prava na traganje za naftom i gasom. Naravno, Turska se žestoko protivi ovom sporazumu.

FOTO – Plinska polja u vodama Cipra koja želi i Turska

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je njegova zemlja uvijek spremna riješavati pitanje istočnog Sredozemlja putem dijaloga.
“Uvijek smo tu i spremni smo za rješavanje nesporazuma u istočnom Sredozemlju putem dijaloga i na ravnopravnoj osnovi. Ni na koji način Turska ne bi pristala na bilo kakvu inicijativu koja bi pokušala zaključati našu državu na njezinim obalama, zanemarujući ogromnu tursku teritoriju. Turska će nastaviti provoditi vlastite planove na terenu i u diplomatiji sve dok ne prevlada zdrav razum o pitanju istočnog Sredozemlja“, kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka kabineta u Ankari.
Naglasio je kako je potrebno razgovarati o adekvatnom rješenju koje je prihvatljivo za sve strane.
“Neka se sastanu sve zemlje Sredozemlja. Nađimo formulu koja je prihvatljiva za sve i koja će štititi svačija prava“, dodao je turski predsjednik.

FOTO: Mapa pomorskog sporazuma Libije i Turske

EU ne smije dozvoliti da ju Grčka pretvori u “grčko pozorište”

Glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Čelik je izjavio da EU ne smije dozvoliti da Grčka cjelokupnu Evropu transformiše u “grčko pozorište”.
U saopćenju koje je objavio putem Twittera, a u vezi posljednjih zbivanja u Istočnom Sredozemlju, Omer Čelik je kazao da je Grčka Evropu pozvala na sastanak kako bi joj se pružila podrška za ilegalnu, nepravednu i napadačku politiku.
¨Na zahtjev našeg predsjednika, učinili smo niz koraka kako bi diplomatiji ustupili prostor. Turska je zauzela mirnodopski stav, dala je priliku diplomatiji i učinila korake koji su orijentisani ka otvaranju kanala za dijalog.
Grčka, kao i uvijek, diplomatiju pokušava da preobrati u “grčko pozorište”. Umjesto da gest Turske shvati prilikom za pronalazak rješenja, Grčka je opet bila dvolična i neiskrena i sklopila je “piratski” dogovor sa Egiptom. Navodni sporazum jasno je pokazao njegovu namjeru da zloupotrijebi međunarodno pravo i protivan je legitimnim sporazumima sklopljenim od strane Turske i Libije u istočnom Sredozemlju. Istim ovim navodnim sporazumom je pogažena dobronamjernost Turske “, napisao je Omer Čelik.
Čelik je izjavio da će Turska učiniti odlučne korake kako bi iskoristila pravo koje joj se nalaže međunarodnim aktima i koji su definisani ranijim planovima.
Rekavši da su aktivnosti dio “Plave domovine”, Čelik je kazao da to nije tema koja zanima Grčku i dodao:
¨Posljednja zbivanja su pokazala da Turska nije ta koja izaziva napetost u istočnom Sredozemlju, već da Grčka to čini. Evropa i dalje podržava politiku Grčke koja vodi u konflikt. Evropa ne bi trebala biti sredstvo za “grčko pozorište”.
Rekavši da ne postoji nikakav pravni niti legitiman oslonac za pritužbe Grčke, Čelik je dodao:
¨Tvrdnje da se grčkim ostrvima preklopi epikontinentalni pojas Turske se protivi međunarodnom pravu. Grčka treba po strani ostaviti tenzije za pljačkanjem. Svaka nepravilnost, kojom se zanemari naša ¨Plava domovina¨ bit će osuđena na propast. Naša država posjeduje i volju, i odlučnost, i mogućnost i sposobnost da sačuva prava i interese u Sredozemlju te interese Turske Republike Sjeverni Kipar (TRSK).
Naredbe našeg predsjednika su jasne i otvorene. Naš brod za seizmička istraživanja Oruc Reis će vršiti istraživanja u okviru granica o kojima je obavješten UN. Naše oružane snage neće dozvoliti nikakvu vojnu intervenciju na naš brod.¨

Grčka provodi maksimalističku politiku

Turska posjeduje kapacitet i sposobnost da uništi zle saveze formirane protiv nje u Sredozemnom moru, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.
Komentar Ankare uslijedio je poslije navoda Ministarstva vanjskih poslova Grčke kojim se Turska poziva na okončanje aktivnosti u Sredozemnom moru.
Pozivajući se na vojne izvore, neki grčki mediji su izvijestili da je grčka vojska u velikoj pripravnosti i otkazala je dopuste vojnicima.
Kako bi pružila šansu diplomatiji i oživjela mogućnost dijaloga, Turska je obustavila svoja seizmička istraživanja u Sredozemlju. Međutim, Grčka nije odgovorila na prijateljski stav Ankare te je potpisala kontroverzni sporazum o razgraničenju mora s Egiptom ranije ove sedmice.
Potom je Ankara nakon takve grčke politike u ponedjeljak objavila da je njen brod za seizmička istraživanja “Oruc Reis” doplovio na područje istraživanja u Sredozemlju, te da će Turska nastaviti s aktivnostima u Sredozemlju i Crnom moru, a u cilju energetske nezavisnosti te zemlje, sve do 23. avgusta.
Turska je također, upozorila aktere u toj regiji da se ne ponašaju kao “jedini vlasnik Sredozemlja”.
“Niko nema pravo da pokuša izuzeti našu zemlju iz Sredozemlja koje je stoljećima bilo pod turskom vlašću”, navodi se u saopćenju.

Turska je odlučna da štiti svoju “Plavu domovinu”

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da Turska posjeduje sposobnost da zaštiti svoja prava u okviru svoje “Plave domovine”.
“Inspirisani našom slavnom historijom, ljubavlju, povjerenjem i molitvama našeg plemenitog naroda, odlučni smo i sposobni da i dalje štitimo sve vrste prava i interese naše Plave domovine”, navodi se u saopćenju objavljenom na Twitteru.
Uz poruku je objavljen i snimak turskog broda ”Oruc Reis” koji je počeo sa seizmičkim istraživanjima u istočnom Sredozemlju i turske mornarice koja ga prati i štiti.

saff.ba

<