<

Užasne scene: Novi napad izraelske policije na Palestince /VIDEO/

Izraelska policija danas se ponovo napala Palestince u Starom gradu u Jerusalemu. Policajci su suzavcem i šok bombama rastjerivali vjernike okupljene u džamiji Al Aksa. Snimak tog napada je užasan.

Više od 215 osoba povrijeđeno je tokom intervencije izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je najmanje 80 povrijeđenih osoba prevezeno u bolnice, a da je među povrijeđenim bilo i više uposlenika te humanitarne organizacije.

U saopćenju se također navodi da izraelske snage nisu dozvolile grupi humanitaraca Palestinskog Crvenog polumjeseca da uđu u kompleks Al-Akse.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

Stotine Palestinaca povrijeđene su tokom napada izraelskih snaga, a brojne zemlje i međunarodne organizacije su najoštrije osudile izraelske napade.

Policija je još jutros zabranila Jevrejima da ulaze na Brdo hrama na današnji dan koji slave kao Dan Jerusalema, osvajanje istočnog dijela grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine od Jordana.

Odluka o zabrani donijeta je nekoliko sati prije planiranog marša izraelskih nacionalista kroz muslimanski kvart Starog grada, što se događa svake godine i smatra provokativnim pokazivanjem jevrejske hegemonije.

Tenzije proteklih sedmica nastale su i zbog prijetnji palestinskim porodicama u dijelu grada Šeik Džarah u istočnom Jerusalemu, kako bi se iselile i oslobodile prostor za židovske stanovnike.

<