<

Uvoznik otpada prijeti da će tužiti BiH ako mu propadne posao od 2,2 miliona eura

Firma “Krom reciklaža” iz Drvara koja je uvezla otpad iz Italije što je izazvalo i proteste lokalnog stanovništva, uskoro će materijal prebaciti u halu za koju imaju dozvolu kako bi nastavili s radom. U suprotnom iz firme kažu da će tužiti državu BiH jer su, ističu, otpad uvezli legalno.

Nama je ugrožen posao vrijedan 2,2 miliona eura”, kazao je Rodoljub Dinić, suvlasnik firme “Krom reciklaža” Drvar.

Tako bi se, faktički, moglo desiti da ceh za aferu s italijanskim otpadom u Krajini nakon svega plate poreski obveznici odnosno građani Bosne i Hecegovine.

Dinić tvrdi da on i njegovi partneri nisu došli u BiH da se “sude s državom” nego da posluju, ali da strahuju da neće imati izbora i da će im poslovanje biti onemogućeno zbog, kako je naveo, “političke ujudurme”, piše Srpskainfo.

Na tapetu Nikola Šprić i Dušica Runić

Za tu “ujdurmu” proziva načelnicu Drvara Dušicu Runić i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikolu Špirića, najavljujući da će i njih tužiti.

“Načelnica Drvara je protestovala zajedno s narodom i tvrdila da ne zna ništa o našoj firmi, iako smo se s njom sastajali i u Srbiji i u zgradi Općine Drvar i dogovarali poslove. Špirić nas je javno prozivao da, navodno, u dosluhu s vlastima u Sarajevu trujemo srpski narod u BiH, što je notorna glupost, između ostalog i zato što smo nas trojica suvlasnika “Krom reciklaže” ozbiljni poslovni ljudi i, na kraju krajeva, Srbi iz Srbije”, kaže Dinić.

Priznaje da je njegova firma uvezla oko 400 tona otpada iz Italije u BiH, ali da je to učinjeno legalno i da taj otpad, što je potvrdila i federalna inspekcija, nije opasan ni po ljude ni po okolinu.

“Jedini prekršaj koji smo učinili jeste taj što smo otpad privremeno uskladištili na lokacije koje nisu za to predviđene i mi smo spremni da za taj prekšaj odgovaramo u skladu sa zakonom”, tvrdi Dinić.

Podsjetimo, otpad iz Italije, za koji se čak sumnjalo da potiče iz Covid bolnica, uvezen je početkom jula i odložen na nekoliko lokacija u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Bihaću i Busovači, uglavnom u napuštenim fabrikama. Kada se narod pobunio i blokirao magistralni put, uvoz je obustavljen.

Ispostavilo se da “Krom reciklaža” d.o.o. Drvar faktički nema pogon za reciklažu u naselju Pasjak iznad Drvara, za koji je dobila dozvolu od federalnih vlasti. Dinić, međutim, tvrdi da pogon nije otvoren zato što je ih je prevarila osoba koja je njegovoj firmi izdala halu.

usn.co.ba

<